Φανταστείτε να ξυπνάτε το πρωί της Παρασκευής και να ξέρετε ότι έχετε ολόκληρη τη μέρα στη διάθεσή σας – ούτε emails, ούτε συναντήσεις, μόνο χρόνο για να χαλαρώσετε και να περάσετε χρόνο με τους δικούς σας ανθρώπους. Για πάνω από 5.000 Βρετανούς εργαζόμενους, αυτό είναι πλέον πραγματικότητα χάρη στην αυξανόμενη υιοθέτηση της τετραήμερης εργασίας. Αλλά πέρα από τα οφέλη για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και την ψυχική υγεία, η μείωση της εργάσιμης εβδομάδας κατά μία μόνο ημέρα θα μπορούσε να έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στον πλανήτη.
Η ιδέα μιας μικρότερης εργάσιμης εβδομάδας κερδίζει έδαφος σε πολλούς κλάδους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με το 4 Day Week Foundation, πάνω από 200 εταιρείες έχουν υιοθετήσει μόνιμα το μοντέλο, επιτρέποντας στους εργαζόμενους να εργάζονται λιγότερες ώρες χωρίς μείωση μισθού. Οι επιχειρήσεις αυτές, που καλύπτουν τις δημιουργικές τέχνες, τη μηχανική, τις προσλήψεις και τις κατασκευές, έχουν αναφέρει βελτιώσεις στην παραγωγικότητα και την ευημερία των εργαζομένων.
Όταν διεξήχθη μια πιλοτική τετραήμερη εβδομάδα εργασίας το 2022, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, σύμφωνα με το euronews. Οι εργαζόμενοι παρουσίασαν μειωμένο άγχος, κόπωση και προβλήματα ύπνου, ενώ οι επιχειρήσεις είδαν αυξημένη παραγωγικότητα και κερδοφορία. Τι γίνεται όμως με τον πλανήτη; Μελέτες υποδεικνύουν ότι η εργασία μια μέρα λιγότερο θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με τις μετακινήσεις και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να υιοθετήσουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον συνήθειες.
Το περιβαλλοντικό όφελος της τετραήμερης εργασίας
Ο Joe Ryle, διευθυντής εκστρατείας για το 4 Day Week Foundation, υπογραμμίζει τα πιθανά οφέλη για το κλίμα. Οι έρευνες δείχνουν ότι το αποτύπωμα άνθρακα του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να μειωθεί κατά 127 εκατομμύρια τόνους ετησίως – κάτι που ισοδυναμεί με την απομάκρυνση 27 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από τους δρόμους. Λιγότερες εργάσιμες ημέρες σημαίνουν λιγότερα αυτοκίνητα στους αυτοκινητόδρομους, λιγότερη κατανάλωση ενέργειας στα γραφεία, ακόμη και μειωμένη φθορά στον εξοπλισμό του χώρου εργασίας, μειώνοντας το συνολικό περιβαλλοντικό κόστος.
Περαιτέρω έρευνες υποστηρίζουν αυτά τα ευρήματα. Μια μελέτη του 2012 υπέδειξε ότι η μείωση των ωρών εργασίας κατά 10% θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών CO2 κατά 4,2%, ενώ το Henley Business School διαπίστωσε ότι μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας θα μείωνε τα χιλιόμετρα των μετακινούμενων κατά 558 εκατομμύρια την εβδομάδα. Επιπλέον, οι εταιρείες που έχουν εφαρμόσει αυτό το μοντέλο αναφέρουν χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, λιγότερα περιττά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αυξημένη συμμετοχή σε δραστηριότητες φιλικές προς το κλίμα, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο.
Ωστόσο, τα οφέλη εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι περνούν το επιπλέον ρεπό τους. Εάν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον ελεύθερο χρόνο για να κάνουν συχνές πτήσεις ή να ασχοληθούν με ενεργοβόρες δραστηριότητες, τα περιβαλλοντικά οφέλη μπορεί να ακυρωθούν.
Διαβάστε ακόμη