Καθώς η Ευρώπη θερμαίνεται, αναμένεται ότι περισσότεροι άνθρωποι θα πεθαίνουν από ακραία ζέστη, γεγονός που αντισταθμίζει τη μείωση των ατόμων που πεθαίνουν από πολύ κρύο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Οι πόλεις στις βόρειες ευρωπαϊκές περιοχές, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία και η Σκανδιναβία, θα δουν συνολική μείωση των θανάτων λόγω των ηπιότερων χειμώνων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine τη Δευτέρα. Όμως αυτή η θετική επίδραση θα επισκιασθεί συντριπτικά από την αύξηση του αριθμού των θανάτων νοτιότερα. Συνολικά, αυτό σημαίνει υψηλότερες απώλειες ζωής από ακραίες θερμοκρασίες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που θερμαίνουν τον πλανήτη συνεχίσουν να αυξάνονται, οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα οδηγήσουν σε περίπου 2,3 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους μέχρι το 2099 σε 854 ευρωπαϊκές πόλεις. Οι πόλεις στην περιοχή της Μεσογείου, όπως η Βαρκελώνη, η Ρώμη, η Νάπολη και η Μαδρίτη, θα δουν τη μεγαλύτερη αύξηση των θανάτων.
Όλο και πιο ζεστά τα καλοκαίρια στην Ευρώπη
Ο θερμότερος από το συνηθισμένο καλοκαιρινός καιρός τα τελευταία χρόνια έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των θανάτων, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι. Οι καύσωνες στην Ευρώπη το 2023 συνδέθηκαν με περισσότερους από 70.000 θανάτους. Το καλοκαίρι του 2022, ο καύσωνας ρεκόρ σε ολόκληρη την ήπειρο προκάλεσε περισσότερους από 60.000 θανάτους, παρά τα σημαντικά μέτρα προσαρμογής.
Οι θερμοκρασίες τείνουν να αυξάνονται περισσότερο στις αστικές περιοχές σε σχέση με τις αγροτικές περιοχές, επειδή τα κτίρια και οι πλακόστρωτοι δρόμοι απορροφούν τη θερμότητα. Πολλές ευρωπαϊκές πόλεις έχουν ανεπαρκή σκίαση και χώρους πρασίνου και ανεπαρκή κλιματισμό.
Τα ευρήματα αποτελούν «αδιάσειστες αποδείξεις» ότι η αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη θα αντισταθμίσει την όποια μείωση των θανάτων λόγω ψύχους, δήλωσε ο καθηγητής Antonio Gasparrini, κύριος συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής του Εργαστηρίου Μοντελοποίησης Περιβάλλοντος και Υγείας στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. «Τα αποτελέσματα αυτά καταρρίπτουν τις προτεινόμενες θεωρίες περί «ευεργετικών» επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε.
Η μελέτη είναι πιο λεπτομερής από τις προηγούμενες έρευνες, επειδή λαμβάνει υπόψη τη γήρανση του πληθυσμού και τα ειδικά τρωτά σημεία κάθε πόλης, δήλωσε ο Tim Osborn, διευθυντής της Μονάδας Κλιματικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έκθεση. «Το σαφές συμπέρασμα αυτής της νέας έρευνας είναι ότι το καθαρό αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής θα είναι περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με τη θερμοκρασία στο μέλλον», δήλωσε.
Ακόμη και με σημαντικά μέτρα προσαρμογής που έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν τους ανθρώπους δροσερούς, θα ήταν πολύ δύσκολο να εξαλειφθεί πλήρως η αύξηση των κινδύνων για την υγεία καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, διαπίστωσε η μελέτη. Όμως η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας σε επίπεδα σύμφωνα με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού θα μείωνε τον αριθμό των θανάτων κατά δύο τρίτα.
«Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη να επιδιωχθεί επιθετικά τόσο ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής όσο και η προσαρμογή στην αύξηση της θερμότητας», δήλωσε ο Pierre Masselot, επικεφαλής συγγραφέας και επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. «Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο στην περιοχή της Μεσογείου, όπου, αν δεν γίνει τίποτα, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι τρομερές».
Διαβάστε ακόμη