Προ των πυλών βρίσκεται το κανονιστικό πλαίσιο για δέκα νέα ρεύματα χωριστής συλλογής αποβλήτων, πέραν των ήδη υφιστάμενων όπως ανακοίνωσε η διευθύνουσα σύμβουλος, Αλεξάνδρα-Σοφία Τόγια, μιλώντας από το βήμα της ημερίδας που συνδιοργάνωσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) με θέμα τη διαχείριση των αποβλήτων.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «σήμερα λειτουργούν 25 συλλογικά συστήματα για επτά διαφορετικά υλικά, όπως συσκευασίες, ηλεκτρικό-ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ελαστικά, απόβλητα κατεδαφίσεων, μπαταρίες και οχήματα τέλους κύκλου ζωής. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται το κανονιστικό πλαίσιο για ακόμα δέκα νέα ρεύματα, τα οποία περιλαμβάνουν είδη επίπλωσης, στρώματα, γενικά όσα οι δήμοι εντάσσουν στα ογκώδη, καθώς και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, απόβλητα καπνικών και υγρά μαντηλάκια».
Σύμφωνα με την ίδια ο σχεδιασμός για τη διαχείριση αποβλήτων βασίζεται στην αρχή της «ανάποδης πυραμίδας» ιεράρχησης, η οποία δίνει προτεραιότητα στην πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, την επεξεργασία και τέλος την ταφή. Όπως τόνισε, στο επίκεντρο βρίσκεται η διαλογή στην πηγή και η χωριστή συλλογή, οι οποίες αποτελούν όχι μόνο τεχνικές λύσεις αλλά και αλλαγή συμπεριφοράς που απαιτεί συλλογική δράση από τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και το κράτος.
Η κ. Τόγια τόνισε ότι η ενίσχυση της χωριστής συλλογής αποτελεί βασικό στόχο για τη βελτίωση της διαχείρισης αποβλήτων, καθώς «με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αυξήσουμε τις ποσότητες και να βελτιώσουμε την ποιότητα των ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ ενισχύεται και η αγορά δευτερογενών υλικών». Πρόσθεσε επίσης ότι τα νέα ρεύματα συλλογής σχεδιάζονται ώστε να συνδράμουν τους δήμους τόσο στη συλλογή όσο και στον καθαρισμό δημόσιων χώρων, όπου εντοπίζονται συχνά αυτού του είδους τα απορρίμματα.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι από την 1η Δεκεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή το σύστημα εγγυοδοσίας και επιστροφής πλαστικών φιαλών και μεταλλικών περιεκτών έως 3 λίτρα, στα σημεία αγοράς, έναντι αντιτίμου. Όπως διευκρίνισε το νέο αυτό σύστημα καθορίζει τις υποχρεώσεις παραγωγών, διακινητών και σημείων επιστροφής, ενώ θέτει το ύψος του αντιτίμου της εγγυοδοσίας. Όπως ανέφερε, «το σύστημα αυτό θα συμβάλει στη μείωση των απορριμμάτων και στην ενίσχυση της ανακύκλωσης, προσφέροντας παράλληλα ένα ισχυρό κίνητρο στους πολίτες».
Η ίδια υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της χωριστής συλλογής και της ανακύκλωσης δεν αποτελεί απλώς μία τεχνική προσέγγιση, αλλά μία «φιλοσοφία και αλλαγή συμπεριφοράς», η οποία απαιτεί συλλογική δράση από πολίτες, επιχειρήσεις και το κράτος. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στις δράσεις για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης, την ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών και τη στήριξη των μικρών και νησιωτικών δήμων στην εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης αποβλήτων.
Διαβάστε ακόμη