Ως έναν από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, με παρουσία εντός και εκτός Ελλάδος, χαρακτήρισε τον κλάδο των θερμικών ηλιακών η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. Σε ποσοστό 30-35% έχουν εγκατασταθεί ηλιακοί θερμοσίφωνες στην Ελλάδα, ενώ στην Κύπρο αγγίζει το 90%, με την κα Σδούκου να υπογραμμίζει μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας πως αυτό το προϊόν πρέπει να γίνει ευρύτερης λαϊκής κατανάλωσης. Η κα Σδούκου σημείωσε πως αυτό που θα συνεχίσει να κάνει το ΥΠΕΝ είναι να παρέχει κίνητρα στους πολίτες. Σημείωσε πως το πρώτο πρόγραμμα «Αλλάζω θερμοσίφωνα» είχε μεγάλο ενδιαφέρον, όμως διαπιστώθηκαν ότι υπάρχουν παθογένειες της δημόσια διοίκησης οι οποίες, πάντως, έχουν ξεπεραστεί.
Στο πλαίσιο αυτό, από τις αρχές του χρόνου «τρέχει» το πρόγραμμα εξοικονομώ για τις κατοικίες. Στόχος, σύμφωνα με την υφυπουργό Ενέργειας, ήταν το πρόγραμμα να γίνει πιο ελκυστικό με την αύξηση του ανώτατου ορίου των προϋπολογισμών των παρεμβάσεων. Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά το «Αλλάζω θερμοσίφωνα, σύστημα θέρμανσης» με τα 148 εκατ. ευρώ του προγράμματος από τα συνολικά 223 εκατ. να είναι dedicated για τους θερμοσίφωνες. Περίπου 160.000 κατοικίες μπορούν να εγκαταστήσουν σύγχρονα συστήματα ζεστού νερού. Αξίζει να σημειωθεί πως στις πρώτες 10 ημέρες εφαρμογής του προγράμματος η πλατφόρμα έχει δεχτεί 38.000 αιτήσεις για θερμοσίφωνες από τις συνολικά 64.000 αιτήσεις, με την πλατφόρμα να κλείνει στις 31 Μαρτίου. Άρα φαίνεται πως υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και για τις αντλίες θερμότητας και για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες.
Οι στόχοι ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων
Η κα Σδούκου αναφέρθηκε ακόμη και στους στόχους της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, λέγοντας ότι περίπου 68.000 κατοικίες πρέπει να αναβαθμίζονται κάθε χρόνο, αριθμός πολύς μεγάλος, και για να επιτευχθεί ο στόχος του ΕΣΕΚ πρέπει να δοθούν εργαλεία στα νοικοκυριά. «Ό,τι είχαμε να δώσουμε από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης το έχουμε δώσει, πλέον έχουμε το ΕΣΠΑ το οποίο έχει 700 εκατ. για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων» σημείωσε. Ανέφερε, όμως, πως υπάρχουν το Modernisation Fund, το οποίο χρηματοδοτείται με έσοδα από τη δημοπρασία δικαιωμάτων εκπομπής στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ενεργοποιηθεί από τώρα, και το Social Climate found, το οποίο θα ενεργοποιηθεί εντός του 2026 και στοχεύει στη μείωση της ενεργειακής ευαλωτότητας.
Όπως έχουμε αναφέρει στο energygame.gr, τα Κοινωνικά Κλιματικά Σχέδια, τα οποία θα καταρτιστούν μέσα στη χρονιά, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες, φορείς και οργανώσεις. Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας θα παρουσιάσει επτά νέα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης. Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του μήνα είχαν παρουσιαστεί 5 προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης που αφορούν τα ορεινά καταλύματα, συστήματα αποθήκευσης στις επιχειρήσεις, προώθηση της ενεργειακής απόδοσης στις ΔΕΥΑ και προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης για νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.
Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Βαλάσκας, ερευνητικός συνεργάτης του ΙΟΒΕ, σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει σημαντική αύξηση της εγκατάστασης νέων θερμικών συστημάτων και η συνολική παραγόμενη ισχύς ανήλθε σε 4GWh το 2023. Ανέφερε πως αυτή η αύξηση τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι δεύτερη στην Ευρώπη τόσο σε όρους εγκαταστημένος ισχύος όσο και ανά 1.000 κατοίκους. Παρατηρείται όμως μεγάλη διαφορά μεταξύ των περιφερειών της χώρας μας, με αποτέλεσμα τα θερμικά συστήματα να μην έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό στα ιόνια νησιά και στη βόρεια Ελλάδα. Μεταξύ των παραγόντων που καθορίζουν την εξέλιξη της αγοράς είναι η υποχρέωση εγκατάστασης συστημάτων και τα προγράμματα που παρέχει το κράτος. Ακόμα ένας παράγοντας είναι το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυρών και πιθανοί πιστωτικοί περιορισμοί που αντιμετωπίζουν.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, ο η συνολική εισφορά του κλάδου για το 2023 σε όρους ΑΕΠ ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ και σε όρους απασχόλησης υπολογίζονται σε 8.945 θέσεις εργασίας. Από το 2021-2023 η διείσδυση των θερμικών συστημάτων στον οικιακό τομέα ήταν στο 38%, άρα έχουν ήδη επιτευχθεί οι στόχοι του ΕΣΕΚ του 2031. Σε ένα φιλόδοξο σενάριο που παρουσίασε ο κ. Βαλάσκας η διείσδυση των θερμικών συστημάτων θα μπορούσε να ανέλθει το 2030 στο 60% από 37,6% με βάση το ΕΣΕΚ και σε 90% από 49% που προβλέπει το 2050. Ο κ. Βαλάσκας επεσήμανε πως είναι ξεκάθαρη η προσφορά αυτών των συστημάτων για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας και πως υπάρχουν περιθώρια διείσδυσης των συστημάτων.
Διαβάστε ακόμη