Πονάμε στη «διαλογή στην πηγή» παραδέχθηκε ο γενικός γραμματέας αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος στο πλαίσιο της ημερίδας που συνδιοργάνωσε το ΕΜΠ και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) για τη διαχείριση των αποβλήτων.

«Η διαλογή στην πηγή αποτελεί βασικό εργαλείο για την επίτευξη του στόχου της μείωσης των απορριμμάτων και της προώθησης της κυκλικής οικονομίας. Πρόκειται για μια στρατηγική που απαιτεί επενδύσεις, τεχνογνωσία και πολιτική βούληση, προκειμένου να εφαρμοστεί σε ευρύτερη κλίμακα και να αποδώσει τα μέγιστα οφέλη για το περιβάλλον και την κοινωνία», δήλωσε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλος.

Ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, εστίασε ιδιαίτερα στη σημασία της διαλογής στην πηγή ως κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής διαχείρισης απορριμμάτων που εφαρμόζεται στον Δήμο του. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαλογή στην πηγή αποτελεί την πλέον βιώσιμη προσέγγιση για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, καθώς μειώνει δραστικά την ποσότητα των απορριμμάτων που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής και αυξάνει την ποιότητα των ανακυκλώσιμων υλικών που ανακτώνται.

Ο Δήμος έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει την τοποθέτηση ειδικών κάδων σε οικίες, οι οποίοι είναι αριθμημένοι και εξοπλισμένοι με τσιπ, ώστε να γίνεται καταγραφή της ποσότητας και του είδους των αποβλήτων που παράγονται από κάθε κατοικία. Ο Δήμαρχος εξήγησε ότι η συλλογή των υλικών γίνεται με τρόπο που διασφαλίζει την καθαρότητα των ανακυκλώσιμων, αποφεύγοντας την ανάμειξή τους με οργανικά ή μη ανακυκλώσιμα απόβλητα. Αυτό, όπως σημείωσε, αυξάνει την αξία των υλικών στη δευτερογενή αγορά, ενώ παράλληλα περιορίζει τις ανάγκες για περαιτέρω επεξεργασία.

Ο κ. Κωνσταντέλος υπογράμμισε ότι η διαλογή στην πηγή δεν εφαρμόζεται ακόμη σε όλο το εύρος του Δήμου, ωστόσο οι περιοχές όπου έχει εφαρμοστεί αποτελούν πρότυπο για την αποτελεσματικότητα του συστήματος. Τα δεδομένα που συλλέγονται από τους κάδους επιτρέπουν στον Δήμο να παρακολουθεί τις συνήθειες των κατοίκων και να προσαρμόζει τις στρατηγικές του, ενισχύοντας την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την ανακύκλωση.

Η διαλογή στην πηγή επεκτείνεται και σε άλλα υλικά, όπως το χαρτί, το πλαστικό, και τα μεταλλικά αντικείμενα, τα οποία είτε προωθούνται στη δευτερογενή αγορά είτε χρησιμοποιούνται για την παραγωγή RDF (Refuse-Derived Fuel). Ο Δήμαρχος τόνισε ότι η επιτυχία της διαλογής στην πηγή βασίζεται στην εμπλοκή των πολιτών, γι’ αυτό και ο Δήμος εφαρμόζει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ώστε να ενισχυθεί η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Ολιστικά σχέδια ανακύκλωσης από τους ΦΟΔΣΑ

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα, καθώς λειτουργούν 12 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, ενώ 23 κατασκευάζονται και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να προχωρήσουν οι μονάδες στη Λάρισα, την Καβάλα, οι δύο στη Θεσσαλονίκη, στο Αγρίνιο και την Κέρκυρα, ενώ σε επόμενες διυπουργικές θα εγκριθούν τα ΣΔΙΤ Κω – Καλύμνου, Νοτίου Αιγαίου (Μύκονος – Σύρος), Βορείου Αιγαίου (Λέσβος – Σάμος) και Στερεάς Ελλάδας (Λαμία – Χαλκίδα).

Επιπλέον, τόνισε ότι αναμένει τα ολιστικά σχέδια ανακύκλωσης από τους Φορείς Διαχείρισης μέχρι τον Φεβρουάριο, ώστε να αξιοποιηθεί το παράθυρο ευκαιρίας για τη χρηματοδότηση δράσεων και να υποβληθούν οι σχετικές προτάσεις. Υπερασπίστηκε την αναγκαιότητα του τέλους ταφής, επισημαίνοντας ότι τα σχέδια αυτά θα υλοποιηθούν με συνδυαστική χρηματοδότηση, αξιοποιώντας τόσο τους πόρους από το συγκεκριμένο τέλος όσο και το ΕΣΠΑ.

Διαβάστε ακόμη