Πρόσκληση χρηματοδότησης για την ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων στη Θεσσαλία έχει δρομολογήσει το Πράσινο Ταμείο, ενσωματώνοντας κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια στις προτάσεις. Την πρωτοβουλία ανακοίνωσε ο Ιωάννης Ανδρουλάκης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου, στο πλαίσιο ημερίδας που συνδιοργανώθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), με θέμα: «Διαχείριση αποβλήτων με άξονα τη διαλογή στην πηγή».
Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε τον καίριο ρόλο του Ταμείου στην επίτευξη της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, με ενδιάμεσο στόχο τη σημαντική μείωση των εκπομπών έως το 2030. Όπως τόνισε, η στρατηγική του Ταμείου επικεντρώνεται στην υιοθέτηση ολοκληρωμένων στρατηγικών διαχείρισης αποβλήτων, οι οποίες αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων. «Η προστασία του περιβάλλοντος και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή δεν αποτελούν πλέον επιλογή, αλλά αδιαμφισβήτητη υποχρέωση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος του Ταμείου παρουσίασε αναλυτικά τα έργα και προγράμματα που υλοποιούνται υπό την αιγίδα του Πράσινου Ταμείου, αναδεικνύοντας την προσήλωση του φορέα στη βιώσιμη ανάπτυξη και την περιβαλλοντική προστασία. Ένα από τα πλέον εμβληματικά είναι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life I Beat Savings, στο οποίο το Πράσινο Ταμείο συμμετέχει ως συγχρηματοδότησης και συμβαλλόμενος φορέας. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, ενώ υποστηρίζει τη δημιουργία τοπικών και περιφερειακών συμμαχιών για την επίτευξη κοινών περιβαλλοντικών στόχων.
«Το Life I Beat Savings δεν αποτελεί απλώς ένα πρόγραμμα. Είναι ένα όραμα που ενσωματώνει τις αρχές της κοινωνικής οικονομίας στη διαχείριση αποβλήτων, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις και ενισχύοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την κατασκευή πράσινων σημείων στους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, οι οποίες έχουν στόχο την προώθηση της διαλογής αποβλήτων στην πηγή. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη δημιουργία καινοτόμων υποδομών, όπως το Κέντρο Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών στην Πτολεμαΐδα. Το συγκεκριμένο έργο, όπως επεσήμανε, «συμβάλλει όχι μόνο στην πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, αλλά και στην κοινωνική και οικονομική αναζωογόνηση της περιοχής». Παράλληλα, παρουσιάστηκαν δράσεις που ενισχύουν την κοινωνική οικονομία μέσω στοχευμένων προγραμμάτων. Ξεχωρίζουν η ανάπτυξη πρωτοβουλιών zero waste, όπως το πρόγραμμα Mind the Waste της Place Identity και το έργο Zero Waste της KINSEP, καθώς και η λειτουργία του No Waste 21 που επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός κέντρου τέχνης και αναπαλαίωσης στη Βουλιαγμένη. Επίσης, η κατασκευή ενός κέντρου δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης υλικών στην Πτολεμαΐδα αποτελεί μια σημαντική δράση, συμβάλλοντας στην πρόληψη αποβλήτων και προσφέροντας οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Αυτές οι δράσεις προάγουν τη βιωσιμότητα και την καινοτομία τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
Ο Πρόεδρος τόνισε ότι η κυκλικότητα δεν περιορίζεται στη διαχείριση αποβλήτων, αλλά αφορά συνολικά την κοινωνία, την πολιτεία και την αγορά. «Η κυκλικότητα δεν αφορά μόνο τους περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους. Στέλνουμε το μήνυμα ότι οι δράσεις μας έχουν και σημαντικό οικονομικό ενδιαφέρον», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε τη σημασία του συγχρονισμού δράσεων και επενδύσεων, ώστε να επιτευχθούν φιλόδοξοι αλλά ρεαλιστικοί στόχοι. «Αν λειτουργήσουμε ως πλέγμα και κατανοήσουμε ότι όλα τα προγράμματα διαλειτουργούν προς έναν κοινό στόχο, έχουμε καλές πιθανότητες να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα», σημείωσε.
Διαβάστε ακόμη