Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Συμφωνία του Παρισιού και σταμάτησε το Διεθνές Σχέδιο Χρηματοδότησης των ΗΠΑ για το Κλίμα, θέτοντας σε κίνδυνο δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών στον τομέα του κλίματος. Η απόφαση αυτή απειλεί τις προσπάθειες για τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας ετήσιας χρηματοδότησης για το κλίμα σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2035, έναν βασικό στόχο που τέθηκε κατά τη διάρκεια της COP29. Οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος ιστορικά παράγοντας εκπομπών στον κόσμο, έχουν επικριθεί για ανεπαρκείς συνεισφορές στη χρηματοδότηση του κλίματος, με τη χρηματοδότησή τους το 2024 να ανέρχεται σε 11 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως μέσω δανείων και όχι επιχορηγήσεων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι τα προγράμματα αυτά κάνουν κατάχρηση των πόρων των Αμερικανών φορολογουμένων, επηρεάζοντας περαιτέρω τις πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, όπου οι ΗΠΑ διαδραματίζουν σημαντικό οικονομικό ρόλο. Αυτά τα ιδρύματα είναι κρίσιμα για την επίτευξη των στόχων χρηματοδότησης του κλίματος, αλλά με τη μειωμένη υποστήριξη των ΗΠΑ, άλλα έθνη όπως η Κίνα και η ΕΕ μπορεί να χρειαστεί να καλύψουν το κενό. Παρά την αντίσταση του Τραμπ, κάποια χρηματοδότηση για το κλίμα μέσω διεθνών προγραμμάτων παραμένει άθικτη και οι πρωταθλητές στο Κογκρέσο μπορεί να συνεχίσουν να την υποστηρίζουν.

Η υποχώρηση του Τραμπ για το κλίμα θέτει σε κίνδυνο κονδύλια για τα φτωχά έθνη

Η συμβολική ζημία από την απόσυρση του Τραμπ είναι σημαντική. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι σηματοδοτεί ότι το πλουσιότερο έθνος γυρίζει την πλάτη του στις φτωχότερες χώρες που υφίστανται τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι διπλωμάτες και οι υπέρμαχοι του κλίματος παραμένουν αισιόδοξοι, σημειώνοντας ότι οι δεσμεύσεις της COP29 έγιναν μετά την εκλογή του Τραμπ, προσδοκώντας ότι η μελλοντική ηγεσία θα μπορούσε να αποκαταστήσει τη χρηματοδότηση. Εν τω μεταξύ, οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια έφτασαν τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2024, υποδεικνύοντας ότι η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση συνεχίζεται παρά τις πολιτικές αναποδιές.

Η απόσυρση αυτή αμφισβητεί τις πολυμερείς διαδικασίες για το κλίμα και εγείρει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον άλλες χώρες θα αναλάβουν δράση για να διασφαλίσουν ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα λάβουν την απαραίτητη στήριξη για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τον μετριασμό τους.

Διαβάστε ακόμη