Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η πρόσκληση για τη χρηματοδότηση μονάδων διαχείρισης αποβλήτων, η οποία θα απευθύνεται αποκλειστικά στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ). Η πρόσκληση αναμένεται να εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών, πιθανότατα έως την Παρασκευή, και θα αποτελεί κομβικό βήμα για την υλοποίηση των στόχων του προγράμματος ΠΕΚΑ. Το πρόγραμμα, που αφορά τη διαχείριση αποβλήτων και την κυκλική οικονομία, έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στοχεύει στη συνολική αναμόρφωση του συστήματος διαχείρισης αποβλήτων στη χώρα.

Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει συνολικά 582 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία Μονάδων Ανάκτησης και Ανακύκλωσης και 155 εκατομμύρια ευρώ για ολιστικά προγράμματα χωριστής συλλογής διακριτών ρευμάτων αποβλήτων, όπως έκανε γνωστό ο Νικόλαος Μαμαλούγκας, Προϊστάμενος της ΕΥΔ Προγραμμάτων “Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή” και “Πολιτική Προστασία”, στο πλαίσιο του στο πλαίσιο της ημερίδας που συνδιοργανώθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), με θέμα: «Διαχείριση αποβλήτων με άξονα τη διαλογή στην πηγή». Ο στόχος είναι η ενίσχυση της ανακύκλωσης, η βελτίωση της ενεργειακής αξιοποίησης των αποβλήτων και η μείωση της ταφής κάτω από το 10%, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Η διαδικασία για τη συμμετοχή στην πρόσκληση περιλαμβάνει καθορισμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ΦΟΔΣΑ. Πρώτο και απαραίτητο βήμα είναι η εκπόνηση του Ολιστικού Προγράμματος Ανακύκλωσης, το οποίο αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την υποβολή προτάσεων. Σύμφωνα με τις δηλώσεις, τα περισσότερα Ολιστικά Προγράμματα Ανακύκλωσης βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο ολοκλήρωσης. Αφού εγκριθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο κάθε Φορέα και τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Αποβλήτων, τα προγράμματα θα τροφοδοτήσουν τους μελετητές για την εκπόνηση της Μελέτης Προσαρμογής. Αυτή περιλαμβάνει ανάλυση προϋπολογισμού, σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του έργου.

Το σύνολο του φακέλου –δηλαδή το Ολιστικό Πρόγραμμα και η Μελέτη Προσαρμογής– θα υποβληθεί στη συνέχεια για τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων. Μετά την έγκριση αυτών των όρων, οι προτάσεις θα περάσουν από έλεγχο κρατικών ενισχύσεων, ο οποίος διενεργείται από την Αρμόδια Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων (ΑΥΚΕ). Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τα έργα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης, και όπου απαιτείται, θα ενεργοποιηθούν προβλέψεις προαίρεσης ή συμπληρωματικές συμβάσεις.

Επιπλέον, έχει δρομολογηθεί ειδική πρόσκληση για τους ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, η οποία αφορά την υποστήριξη του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου μέσω Ολιστικού Προγράμματος Ανακύκλωσης. Παράλληλα, η συνεργασία με φορείς όπως το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η DG Regio και η ομάδα JASPERS επικεντρώνεται στον καθορισμό προδιαγραφών για τις Μονάδες Ανάκτησης Ανακύκλωσης, τη διαμόρφωση ολιστικών μοντέλων ανακύκλωσης και την αποσαφήνιση των κανονισμών για τις κρατικές ενισχύσεις.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανακύκλωσης, προβλέπονται επίσης «bonus schemes» που θα επιβραβεύουν τους φορείς ανάλογα με την επίτευξη των στόχων ανακύκλωσης και ενεργειακής αξιοποίησης.

Σημαντική πρόκληση παραμένει η ολοκλήρωση των Περιφερειακών Σχεδιασμών Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), οι οποίοι αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για την ένταξη των έργων. Η καθυστέρηση στην επικαιροποίηση των ΠΕΣΔΑ δημιουργεί εμπόδια, καθώς χωρίς την έγκρισή τους η Ελλάδα δεν μπορεί να αιτηθεί πληρωμές από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η ολοκλήρωσή τους αναμένεται έως τον Ιούνιο ή το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025.

Η χρηματοδότηση των έργων προβλέπει κάλυψη έως 60% του κόστους από ευρωπαϊκά κονδύλια, με δυνατότητα επιπλέον 25% αν επιτευχθούν οι στόχοι, ενώ το υπόλοιπο 15% θα καλυφθεί από εθνικούς πόρους. Η διαδικασία θεωρείται απαιτητική αλλά εφικτή, με την επιτυχία των έργων να αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στη μετάβαση της χώρας σε μια κυκλική οικονομία και στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων.

Διαβάστε ακόμη