Το Λος Άντζελες αντιμετωπίζει καταστροφικές πυρκαγιές, και ενώ η πόλη συνεχίζει τη μάχη κατά των φλόγων, η προσοχή στρέφεται στους παράγοντες που προκάλεσαν την εκδήλωσή τους και στο ρόλο που διαδραμάτισε η κλιματική αλλαγή στην επιδείνωση της κρίσης. Αν και η ακριβής αιτία των πυρκαγιών παραμένει άγνωστη, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ δηλώνει ότι το 95% των πυρκαγιών στην Καλιφόρνια οφείλονται σε ανθρώπινη δραστηριότητα, αν και σπάνια σημαίνει εμπρησμό. Απλές ενέργειες, όπως η τριβή αλυσίδας πίσω από όχημα ή το πεταμένο τσιγάρο, μπορούν να προκαλέσουν φωτιά που εξαπλώνεται γρήγορα και προκαλεί καταστροφή.
Η κομητεία του Λος Άντζελες βρισκόταν σε κατάσταση ξηρασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, και η φετινή περίοδος βροχοπτώσεων είχε μόνο το 2% της αναμενόμενης βροχής, αφήνοντας την περιοχή επικίνδυνα ξηρή. Οι επιστήμονες συνδέουν αυτές τις διακυμάνσεις με την αυξημένη επικινδυνότητα πυρκαγιών. Η απειλή ενισχύθηκε από τους σφοδρούς ανέμους της Σάντα Άνα, οι οποίοι είναι γνωστοί για τις υψηλές ταχύτητες και την ξηρότητά τους, οι οποίοι επιδείνωσαν τη διάδοση της φωτιάς. Αν και οι άνεμοι αυτοί είναι μια τυπική εποχιακή συνθήκη, η έντασή τους και η συχνότητά τους ερευνώνται ως ενδεχομένως συνδεδεμένα με την κλιματική αλλαγή.
Η μελλοντική πρόβλεψη για τον καιρό δείχνει ότι δεν θα υπάρχει βροχή, και ενώ οι άνεμοι αναμένονται να εξασθενήσουν, η απειλή για διάδοση παραμένει. Οι ειδικοί καλούν σε επείγουσα δράση, όχι μόνο για να διαχειριστούν τις πυρκαγιές αλλά και για να αντιμετωπιστεί η ρίζα του προβλήματος — οι εκπομπές καυσίμων από τα ορυκτά καύσιμα. Ο Δρ. Πέτερ Κάλμους, επιστήμονας για το κλίμα, τονίζει ότι, ενώ οι βραχυπρόθεσμες προσαρμογές, όπως οι ζώνες πυρκαγιών και η διαχείριση των υδάτων, είναι αναγκαίες, δεν είναι αρκετές για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Πιστεύει ότι μια μεγάλη αλλαγή μακριά από τα ορυκτά καύσιμα είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση.
Η έννοια του «υδροκλιματικού μαστιγίου» έχει κερδίσει την προσοχή, μέσω ερευνών που δείχνουν αύξηση αυτών των ακραίων αλλαγών, ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες. Εάν η θερμοκρασία της Γης αυξηθεί κατά 3°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, το «υδροκλιματικό μαστίγιο» θα μπορούσε να διπλασιαστεί, εντείνοντας τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πυρκαγιές. Όπως αποδεικνύει η κατάσταση στο Λος Άντζελες, οι συνέπειες της αδράνειας απέναντι στην κλιματική αλλαγή θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές, με πολλαπλές κρίσεις να εκτυλίσσονται ταυτόχρονα στο άμεσο μέλλον. Η αποτυχία της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων να δράσει κατά της κλιματικής αλλαγής παραμένει μια από τις μεγαλύτερες ηθικές αποτυχίες στην ανθρώπινη ιστορία, σύμφωνα με τον Δρ. Κάλμους.
Διαβάστε ακόμη