Είναι γεγονός πως η Ευρώπη περιβάλλεται από θάλασσες με μοναδικά χαρακτηριστικά με την καθεμία να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Ομοίως, οι παράκτιες ζώνες, οι οποίες αποτελούν το σπίτι εκατομμυρίων Ευρωπαίων, αντικατοπτρίζουν αυτή την ποικιλομορφία – από αμμόλοφους και βραχώδεις βράχους μέχρι μεγάλες εκβολές ποταμών. Οι Ευρωπαίοι μεταμορφώνουν τις παράκτιες ζώνες εδώ και αιώνες, χτίζοντας πόλεις, λιμάνια και τουριστικά θέρετρα, όπου πολλές κοινότητες βασίζονται σε υγιή και καθαρά παράκτια και θαλάσσια οικοσυστήματα.

Η υποβάθμιση των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων παρατηρείται σχεδόν παντού: στη Βαλτική, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, καθώς και στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό και τον Αρκτικό Ωκεανό. Οι επιπτώσεις της περιβαλλοντικής υποβάθμισης ή της κλιματικής αλλαγής είναι μερικές φορές μη αναστρέψιμες.

Οι σημαντικότερες απειλές για τα παράκτια οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα της Ευρώπης σήμερα, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) περιλαμβάνουν:

  • Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως τα θερμότερα επιφανειακά ύδατα και οι αλλαγές στο pH και τα επίπεδα αλατότητας, καθιστούν αδύνατη την επιβίωση ορισμένων οστρακοειδών υπό νέες συνθήκες
  • Διάβρωση των ακτών και άνοδος της στάθμης της θάλασσας
  • Πιέσεις από την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες
  • Ρύπανση και ευτροφισμός (ρύπανση από θρεπτικά συστατικά) από δραστηριότητες στη στεριά και τη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας
  • Πυκνή παράκτια αστική ανάπτυξη και τουρισμός
  • Γραμμές μεταφοράς ενέργειας και εξορυκτικές δραστηριότητες

Οι πολιτικές της ΕΕ και η δράση των κρατών μελών έχουν αρχίσει να οδηγούν σε τοπικές βελτιώσεις, αλλά απαιτούνται πολύ περισσότερες προσπάθειες για την επίτευξη αειφορίας στις θάλασσες της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμη