Η Γροιλανδία, το μεγαλύτερο νησί στον κόσμο, έχει καταστεί σημείο εστίασης για παγκόσμιες γεωπολιτικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής και των τεράστιων φυσικών της πόρων. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, η Γροιλανδία θερμαίνεται με ρυθμό τέσσερις φορές πιο γρήγορο από τον υπόλοιπο πλανήτη, και το λιώσιμο του πάγου της προβλέπεται να προκαλέσει αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 7,4 μέτρα αν λιώσει όλος ο πάγος. Αυτή η δυνητικά καταστροφική αύξηση της στάθμης της θάλασσας, σε συνδυασμό με τη στρατηγική γεωγραφική θέση της, έχει καταστήσει τη Γροιλανδία περιοχή αυξανόμενου διεθνούς ενδιαφέροντος.
Όπως αναφέρει το euronews, από την πρώτη του κιόλας θητεία, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση της Γροιλανδίας, η οποία είναι ημιαυτόνομη επικράτεια της Δανίας. Αν και η Δανία είναι σύμμαχος του ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, η Γροιλανδία φιλοξενεί σημαντικές αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, προσθέτοντας στη γεωπολιτική της σημασία. Πέρα από τον στρατιωτικό τομέα, η Γροιλανδία διαθέτει σημαντικά αποθέματα σπάνιων γαιών, ουρανίου, πετρελαίου και φυσικού αερίου, που ήταν προηγουμένως αδύνατο να εξορυχθούν αλλά γίνονται όλο και πιο προσβάσιμα λόγω της κλιματικής αλλαγής και του λιώσιμου του πάγου. Πολλοί από αυτούς τους πόρους παρέχονται κυρίως από την Κίνα, γεγονός που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον άλλων χωρών, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, για τα ανεξερεύνητα αποθέματα της Γροιλανδίας.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι πόροι που κάνουν τη Γροιλανδία πολύτιμη. Το νησί παίζει κρίσιμο ρόλο στην κυκλοφορία του Ατλαντικού Μεσημβρινού Ανατροφοδοτούμενου Ρεύματος (AMOC), ενός βασικού θαλάσσιου ρεύματος που επηρεάζει τις παγκόσμιες κλιματικές συνθήκες. Καθώς ο πάγος της Γροιλανδίας λιώνει, το γλυκό νερό εισέρχεται στον ωκεανό, διαταράσσοντας αυτό το ρεύμα και ενδεχομένως προκαλώντας δραματικές αλλαγές στα καιρικά μοτίβα. Εάν το AMOC σταματήσει ή επιβραδυνθεί σημαντικά, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες για τη γεωργία, τα οικοσυστήματα και τα καιρικά συστήματα παγκοσμίως, ένα σενάριο που φοβούνται πολλοί επιστήμονες.
Επιπλέον, το τοπίο της Γροιλανδίας αλλάζει χρώμα καθώς λιώνει από το λευκό του πάγου, το οποίο αντανακλά το ηλιακό φως και τη θερμότητα μακριά από τον πλανήτη, στο μπλε και το πράσινο του ωκεανού και της γης, τα οποία απορροφούν πολύ περισσότερη ενέργεια. Αυτό επιταχύνει τον κύκλο της θέρμανσης, καθώς η περιοχή ζεσταίνεται ακόμη περισσότερο. Οι ορεινές περιοχές του νησιού επηρεάζουν επίσης το μοτίβο του ρεύματος του αέρα (jet stream), το οποίο καθορίζει τα καιρικά φαινόμενα στην Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.
Γεωπολιτικά, η στρατηγική θέση της Γροιλανδίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και της Ευρώπης την καθιστά σημαντική περιοχή, την οποία οι ΗΠΑ και άλλες χώρες παρακολουθούν από πάνω από 150 χρόνια. Η αξία της Γροιλανδίας αυξάνεται, καθώς η Αρκτική ανοίγει όλο και περισσότερο για να υποδεχτεί εμπορικές διαδρομές και ναυτιλία. Το μοναδικό της φυσικό κάλος και το εξαιρετικό περιβάλλον της, σε συνδυασμό με τα παλαιότερα πετρώματα της Γης που φιλοξενεί, την καθιστούν αντικείμενο επιστημονικού ενδιαφέροντος και γεωπολιτικής έντασης.
Διαβάστε ακόμη