Ανακαλείται και τροποποιείται η απόφαση του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου (ΕΔΣΝΑ) που αφορά το ύψος των ετήσιων εισφορών για τα απορρίμματα και του τέλους ταφής. Σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr, η κυβέρνηση αναμένεται, από μέρα σε μέρα, να φέρει ρύθμιση που θα προβλέπει τη μείωση των ποσών που καθορίζονται από τον νόμο για το τέλος ταφής.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) συνεδρίασε χθες με στόχο να εξετάσει την πρόταση της κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται στο μεταίχμιο ανάμεσα στις πιέσεις των Δήμων και τις ανάγκες του ΕΔΣΝΑ. Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (7/10) στο Υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου, του Προέδρου της ΠΕΔ Αττικής και Δημάρχου Γαλατσίου Γιώργου Μαρκόπουλου, του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά, καθώς και του Προέδρου του ΕΔΣΝΑ και Αντιπεριφερειάρχη Αττικής Χαράλαμπου Σιάτρα, έδωσε το έναυσμα για τις αλλαγές που δρομολογούνται στην απόφαση του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική για το 2025.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να δράσει εξισορροπιστικά στοχεύοντας στην αποκλιμάκωση της έντασης που έχει προκληθεί στους κύκλους των δημάρχων της Αττικής και όχι μόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Δήμοι δεν θα κληθούν να καταβάλουν εξ ολοκλήρου το τέλος ταφής για το 2025, όπως είχε αρχικά αποφασιστεί. Υπάρχει μάλιστα πιθανότητα τα χρήματα που έχουν ήδη παρακρατηθεί λόγω παλαιότερων οφειλών των Δήμων να συμψηφιστούν με τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτές οι οφειλές ανέρχονται σε 22 εκατομμύρια ευρώ και προτείνεται η μεταφορά τους για αποπληρωμή από την 1η Ιανουαρίου 2027 σε 48 δόσεις. Κύκλοι της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) επισημαίνουν ότι τα ποσά που θα κληθούν να καταβάλουν οι Δήμοι το 2025 θα παραμείνουν σχεδόν ίδια, με μια αύξηση της τάξης του 5% σε σχέση με τα ποσά που καταβλήθηκαν το 2024.
«Η κυβέρνηση θα παρέμβει με ολοκληρωμένο σχεδιασμό σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε χθες ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας στο ΕΡΤΝews. Παράλληλα επεσήμανε ότι «το τέλος ταφής είναι ουσιαστικά μια ευρωπαϊκή υποχρέωση, σε μια λογική ότι ο ρυπαίνων πληρώνει και, όπως γνωρίζετε, σε σχέση με τα απορρίμματα ήμασταν αρκετά πίσω», υπενθυμίζοντας τα πρόστιμα σε βάρος της χώρας μας, για παράνομους ΧΥΤΑ και ούτω καθεξής.
«Η λύση πάντως είναι εμβαλωματική», ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως τα τέλη ταφής θα αυξηθούν το 2025 σε 35 ευρώ/τόνο σκουπιδιών που θάβεται στον ΧΥΤΑ, ενώ το 2027 αναμένεται να φτάσει τα 55 ευρώ/τόνο, γεγονός που εντείνει τις πιέσεις στους δημοτικούς προϋπολογισμούς. «Η όλη συζήτηση για το τέλος ταφής απαιτεί μια κυβερνητική παρέμβαση, ώστε να καθοριστεί ξεκάθαρα ο τρόπος με τον οποίο θα πορευτούμε στο εξής», τονίζουν κύκλοι της ΠΕΔΑ. Η προσαρμογή σε πολιτικές πιο περιβαλλοντικές, όπως η ανακύκλωση, που είχε μείνει πίσω σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η διαχείριση των απορριμμάτων, πρέπει να συνδυαστεί με την οικονομική βιωσιμότητα των δήμων.
Υπενθυμίζεται πως η «μάχη» κλιμακώθηκε μετά την τροποποίηση που ψήφισε η κυβέρνηση στις 4 Νοεμβρίου 2024, η οποία άλλαξε τον τρόπο καταβολής των εισφορών, καθιερώνοντας μηνιαίες πληρωμές αντί για τριμηνιαίες. Ακολούθως, σε έκτακτο συμβούλιο διά περιφοράς που πραγματοποιήθηκε από τον ΕΔΣΝΑ στις 27 Δεκεμβρίου 2024, αποφασίστηκε να διεκδικηθούν από τους Δήμους οι οφειλές του 4ου τριμήνου του 2024, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 23.260.000 ευρώ για τους 66 Δήμους. Επιπλέον, αποφασίστηκε να καταβληθεί και η ετήσια εισφορά για το 2025, η οποία κατανέμεται σε 12 μηνιαίες δόσεις και αντιστοιχεί συνολικά σε 93.000.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς συνεπάγεται σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τους Δήμους, τόσο για τις τρέχουσες οφειλές όσο και για τις μελλοντικές τους υποχρεώσεις.
Αργά χθες το απόγευμα, ένας ακόμη Δήμος, ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης ανακοίνωσε ότι προχωρά σε προσφυγή κατά της απόφασης του ΕΔΣΝΑ σχετικά με το τέλος ταφής. Στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται: «Ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης καταγγέλλει την παράνομη και παράλογη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, η οποία, εν μέσω εορτών και ενώ έχουν ήδη εγκριθεί οι προϋπολογισμοί για το έτος 2025, επιβάλλει την καταβολή συνολικών υποχρεώσεων ύψους 2.632.673 ευρώ για τον Δήμο μας. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει το τέλος ταφής και το τέλος εισόδου στη χωματερή (gate fee), ζητώντας την καταβολή υποχρεώσεων 18 μηνών μέσα σε 12 μήνες.»
Η αδυναμία εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου για το Τέλος Ταφής, τόσο από τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ) όσο και από τον ΕΔΣΝΑ είναι πάντως εμφανής. Όπως είχε γράψει το energygame.gr, έκθεση της ΡΑΑΕΥ για την αξιολόγηση της διαχειριστικής επάρκειας των 14 Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ) αποκαλύπτει πως οι περισσότεροι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ) δεν εισπράττουν το Τέλος Ταφής από τους δήμους, παρά τη νομοθετική υποχρέωση. Από τον ταμειακό απολογισμό του 2023 προκύπτει ότι ο ΕΔΣΝΑ είχε προϋπολογίσει να εισπράξει 34.988.477,96 ευρώ ως Τέλος Ταφής, αλλά τελικά εισέπραξε μόνο 8.986.886,21 ευρώ. Επιπλέον, ενώ είχε προϋπολογιστεί ότι θα αποδοθεί στον ΕΟΑΝ το ποσό των 49.961.355,50 ευρώ, έγινε αναμόρφωση του συγκεκριμένου κωδικού, με αποτέλεσμα να μην αποδοθεί κανένα ποσό στον ΕΟΑΝ το 2023. Βάσει του άρθρου 48 του νόμου 4819/2021, οι ΦΟΣΔΑ είναι υποχρεωμένοι να αναπτύξουν μηχανισμούς και πολιτικές για την ανάκτηση και απόδοση του Τέλους Ταφής. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι ΦΟΣΔΑ δεν έχουν συμμορφωθεί με τις προβλέψεις του νόμου, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή της νομοθεσίας και στη χρηματοδότηση δράσεων ανακύκλωσης. Πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται το πόρισμα από ορκωτούς λογιστές για τα Οικονομικά του ΕΔΣΝΑ.
Διαβάστε ακόμη