Λιγότερο αναμένεται να επιβαρυνθούν φέτος οι δήμοι από το Τέλος Ταφής, όπως σχολιάζουν πηγές στο energygame.gr, μετά τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Μπάμπης Σιάτρας και ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

Οι λεπτομέρειες της απόφασης δεν έχουν γίνει επί του παρόντος γνωστές, ωστόσο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στο τραπέζι ρύθμιση που θα προβλέπει μείωση των ποσών που προβλέπει ο νόμος για το τέλος ταφής και έπρεπε να εισπράξει ο ΕΔΣΝΑ (ο οποίος αποτελεί τον συλλογικό φορέα των 66 δήμων και της Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση απορριμμάτων), ώστε να βγει «λευκός καπνός» και να πέσουν οι υψηλοί τόνοι μετά την «εξέγερση» των δημάρχων Αττικής και όχι μόνο. Η κινητικότητα σε επίπεδο δήμων κατά της απόφασης του ΕΔΣΝΑ για την αύξηση του τέλους ταφής απορριμμάτων εντείνεται. Μετά τον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης και τον Δήμο Αμαρουσίου, και ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης προχώρησε σε αντίστοιχες ενέργειες. Το τέλος ταφής επιβάλλεται επί των ποσοτήτων απορριμμάτων που οι δήμοι οδηγούν σε υγειονομική ταφή και η νομοθεσία προβλέπει σταδιακή αύξηση του κόστους ανά τόνο. Η επιβάρυνση ξεκίνησε από τα 20 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων που οδηγούνται σε χωματερές (ΧΥΤΥ) και το 2027 θα φτάσει τα 55 ευρώ ανά τόνο.

Υπενθυμίζεται πως η «μάχη άναψε» μετά την τροποποίηση που ψήφισε η κυβέρνηση στις 4 Νοεμβρίου 2024, και άλλαξε ο τρόπος καταβολής των εισφορών, με τις πληρωμές να πραγματοποιούνται πλέον σε μηνιαία βάση αντί για τριμηνιαία. Στη συνέχεια, σε έκτακτο συμβούλιο διά περιφοράς που πραγματοποιήθηκε από τον ΕΔΣΝΑ στις 27 Δεκεμβρίου 2024, αποφασίστηκε να διεκδικηθούν από τους Δήμους όχι μόνο οι οφειλές του 4ου τριμήνου του 2024, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 23.260.000 ευρώ για τους 66 Δήμους, αλλά και η ετήσια εισφορά για το 2025. Η εισφορά αυτή, που κατανέμεται σε 12 μηνιαίες δόσεις, αντιστοιχεί συνολικά σε 93.000.000 ευρώ για τους 66 Δήμους.

Πολλοί δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι οδηγούνται σε οικονομική καταστροφή, καθώς, λόγω αλλαγής στη νομοθεσία, ο ΕΔΣΝΑ ζητεί ταυτόχρονα την καταβολή οφειλόμενων ποσών τόσο για το 2024 όσο και για το 2025. Η απόφαση αυτή αφορά δύο βασικές οικονομικές υποχρεώσεις των δήμων. Η πρώτη είναι η ετήσια εισφορά τους στον ΕΔΣΝΑ, που καλύπτει τη λειτουργία των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων και του ΧΥΤΑ στη Φυλή. Η δεύτερη αφορά το Τέλος Ταφής, το οποίο εισπράττεται από τον ΕΔΣΝΑ και, βάσει νομοθεσίας, αποδίδεται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Η αδυναμία εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου για το Τέλος Ταφής, τόσο από τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ) όσο και από τον ΕΔΣΝΑ είναι πάντως εμφανής. Όπως είχε γράψει το energygame.gr, έκθεση της ΡΑΑΕΥ για την αξιολόγηση της διαχειριστικής επάρκειας των 14 Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ) αποκαλύπτει πως οι περισσότεροι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ) δεν εισπράττουν το Τέλος Ταφής από τους δήμους, παρά τη νομοθετική υποχρέωση. Από τον ταμειακό απολογισμό του 2023 προκύπτει ότι ο ΕΔΣΝΑ είχε προϋπολογίσει να εισπράξει 34.988.477,96 ευρώ ως Τέλος Ταφής, αλλά τελικά εισέπραξε μόνο 8.986.886,21 ευρώ. Επιπλέον, ενώ είχε προϋπολογιστεί ότι θα αποδοθεί στον ΕΟΑΝ το ποσό των 49.961.355,50 ευρώ, έγινε αναμόρφωση του συγκεκριμένου κωδικού, με αποτέλεσμα να μην αποδοθεί κανένα ποσό στον ΕΟΑΝ το 2023. Βάσει του άρθρου 48 του νόμου 4819/2021, οι ΦΟΣΔΑ είναι υποχρεωμένοι να αναπτύξουν μηχανισμούς και πολιτικές για την ανάκτηση και απόδοση του Τέλους Ταφής. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι ΦΟΣΔΑ δεν έχουν συμμορφωθεί με τις προβλέψεις του νόμου, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή της νομοθεσίας και στη χρηματοδότηση δράσεων ανακύκλωσης.

Σε κάθε περίπτωση, τα ποσά που ζητεί ο ΕΣΔΝΑ είναι αυξημένα, όπως προβλέπει ο νόμος, με το ζήτημα να έχει λάβει διαστάσεις. Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας έστειλε προ ολίγων ημερών επιστολή στην Κεντρική και Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΚΕΔΕ και ΠΕΔΑ) υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του ΕΔΣΝΑ θα οδηγήσει τους δήμους σε οικονομική ασφυξία. Προσερχόμενος στη χθεσινή σύσκεψη ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, ξεκαθάρισε ότι η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ δεν έχουν λάβει καμία απόφαση για αύξηση του τέλους ταφής, υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση προβλέπεται από τον νόμο, ο οποίος καθορίζει τόσο το ύψος όσο και τη διαδικασία εφαρμογής του τέλους. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει δράση και να νομοθετήσει για την οριστική επίλυση του προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι η Περιφέρεια δεν πρόκειται να γίνει «εισπράκτορας» ή «πολιτικός αυτοφωράκιας» για λογαριασμό οποιασδήποτε κυβέρνησης.

Ο περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, για «μικροκομματικού χαρακτήρα περιπλανήσεις» στα μέσα ενημέρωσης, κατηγορώντας τον ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Ωστόσο, η συζήτηση παρέμεινε σε υψηλούς τόνους με τον δήμαρχο Αθηναίων Χ. Δούκα να απαντά πως η απόφαση για την αύξηση των τελών ταφής πρέπει να ανακληθεί άμεσα, διαφορετικά ο Δήμος Αθηναίων θα καταθέσει προσφυγή. Ο δήμαρχος υπογράμμισε πως ο Δήμος ενημερώθηκε μόλις στις 27 Δεκεμβρίου ότι τα τέλη ταφής για την επόμενη χρονιά αυξάνονται από 18 σε 30 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει προηγηθεί απόφαση από το ΔΣ, και ενώ όλοι οι δήμοι είχαν ήδη εγκρίνει τους προϋπολογισμούς τους.

Διαβάστε ακόμη