Κομβικό έτος αναμένεται να είναι το 2025 για όσους επενδύουν στις τεχνολογίες για το κλίμα, καθώς το τοπίο αντιμετωπίζει δραματικές αλλαγές με την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να μεταβάλει σημαντικά την πορεία της βιομηχανίας τεχνολογιών για το κλίμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανατρέποντας ενδεχομένως βασικές διατάξεις του νόμου περί μείωσης του πληθωρισμού, μειώνοντας τα δάνεια του Υπουργείου Ενέργειας και αποδυναμώνοντας τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς. Επιπλέον, η απειλή εμπορικών πολέμων επηρεάζει τις οικονομικές αποφάσεις, δημιουργώντας ένα πιο σύνθετο επενδυτικό περιβάλλον.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων για το κλίμα εξακολουθούν να είναι έτοιμοι να προβούν σε σημαντικές στρατηγικές επενδύσεις. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του BloombergNEF, το συνολικό κεφάλαιο που θα αντλήσουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας κλίματος μειώθηκε σημαντικά από πάνω από 127 δισ. δολάρια το 2022 σε περίπου 43 δισ. δολάρια το 2024. Ωστόσο, παραμένουν 86 δισεκατομμύρια δολάρια σε αχρησιμοποίητα κεφάλαια, γεγονός που παρέχει στους επενδυτές άφθονο χώρο για να πραγματοποιήσουν αποτελεσματικές, μακροπρόθεσμες επενδύσεις στον τομέα του κλίματος. Ταυτόχρονα, καθώς οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων αναπροσαρμόζουν τις στρατηγικές τους, εστιάζουν σε «πράσινες» τεχνολογίες και τομείς που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Πρωταγωνίστρια η τεχνητή νοημοσύνη

Αδιαμφισβήτητα, ένας από τους πιο βασικούς τομείς ενδιαφέροντος είναι η τεχνητή νοημοσύνη (AI), η οποία καλείται να αναλάβει διπλό ρόλο: την αντιμετώπιση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της ίδιας της AI και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη μείωση της παγκόσμιας ρύπανσης από διοξείδιο του άνθρακα. Η τεράστια κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία των τεχνολογιών AI έχει γίνει πηγή ανησυχίας για τις εταιρείες τεχνολογίας που προσπαθούν να επιτύχουν τους στόχους τους για μηδενική κατανάλωση. Σε απάντηση, οι εταιρείες αυτές αναζητούν τρόπους για να καταστήσουν τις δραστηριότητές τους πιο ενεργειακά αποδοτικές, με ορισμένες να εστιάζουν στην τεχνολογία της πυρηνικής σύντηξης ως πιθανή λύση. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να αναπτύσσεται ταχύτατα, οι επενδυτές διερευνούν επίσης πώς μπορεί να βοηθήσει στην ανακάλυψη υλικών που δεσμεύουν τον άνθρακα ή βοηθούν στη διαχείριση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως με την αυξανόμενη ζήτηση λόγω των ολοένα και πιο συχνών και παρατεταμένων ακραίων καιρικών φαινομένων όπως οι καύσωνες, οι πλημμύρες και οι καταιγίδες. Εν μέσω της μεταβαλλόμενης πολιτικής δυναμικής, η διασταύρωση της τεχνολογίας για το κλίμα και της εθνικής ασφάλειας είναι ένας άλλος βασικός τομέας που προσελκύει την προσοχή των επενδυτών. Καθώς οι χώρες επιδιώκουν ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια, η ανάγκη για βιώσιμη παραγωγή κρίσιμων ορυκτών, χάλυβα και ημιαγωγών έχει αυξηθεί σημαντικά.

Εξασθενεί το ενδιαφέρον για το πράσινο υδρογόνο

Ωστόσο, σε ορισμένους τομείς έχει αρχίσει να μειώνεται το ενδιαφέρον, ιδίως στο πράσινο υδρογόνο. Το υδρογόνο, που κάποτε θεωρούνταν μια πολλά υποσχόμενη λύση για καύσιμα χωρίς άνθρακα, αντιμετώπισε αρκετές «αναποδιές» τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να απομακρύνονται από αυτό. Το υψηλό κόστος που συνδέεται με την παραγωγή υδρογόνου οδήγησε σε επαναξιολόγηση των δυνατοτήτων του. Σύμφωνα με το BloombergNEF, η τιμή του πράσινου υδρογόνου αναμένεται να παραμείνει απαγορευτικά ακριβή για δεκαετίες, καθιστώντας το λιγότερο βιώσιμο ως κύρια πηγή ενέργειας.

Ένας ακόμη τομέας που εξετάζεται είναι η τεχνολογία άμεσης δέσμευσης αέρα (DAC), η οποία αποσκοπεί στην εξαγωγή διοξειδίου του άνθρακα απευθείας από την ατμόσφαιρα. Ενώ η DAC έχει προσελκύσει σημαντική προσοχή και χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια, το υψηλό κόστος της εξαγωγής και οι τεράστιες ενεργειακές απαιτήσεις έχουν εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την επέκτασή και υιοθέτησή του. Παρά την υποστήριξη δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης σημαντικής κυβερνητικής υποστήριξης, τα οικονομικά της τεχνολογίας DAC παραμένουν αβέβαια και γι’ αυτόν τον λόγο πολλοί επενδυτές είναι πλέον επιφυλακτικοί όσον αφορά τη δυνατότητα της τεχνολογίας αυτής να επιτύχει την κλίμακα που απαιτείται για τη σημαντική μείωση των παγκόσμιων εκπομπών CO2.

Πράσινα κτίρια και βιώσιμη γεωργία

Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι κλάδοι χάνουν τη δυναμική τους, σε άλλους τομείς οι επενδύσεις παραμένουν προτεραιότητα και απόλυτη αναγκαιότητα όπως η απαλλαγή των κτιρίων από τον άνθρακα και η βιώσιμη γεωργία. Με τα κτίρια να είναι υπεύθυνα για σχεδόν το 40% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η μείωση του αποτυπώματός τους σε άνθρακα αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τους επενδυτές να ποντάρουν στο «πρασίνισμά» τους. Ωστόσο, η αγορά γίνεται όλο και πιο πολυπληθής και οι νεοφυείς επιχειρήσεις σε αυτόν τον χώρο θα πρέπει να διαφοροποιηθούν σημαντικά για να ξεχωρίσουν. Ενώ «πράσινες» λύσεις, όπως οι αντλίες θερμότητας, έχουν αποκτήσει ευρεία αποδοχή στις ανεπτυγμένες αγορές, οι αναδυόμενες οικονομίες εξακολουθούν να αποτελούν μια σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτη αγορά.

Η βιώσιμη γεωργία αποτελεί επίσης έναν σημαντικό τομέα για να μειωθεί το αποτύπωμα CO2 , καθώς είναι υπεύθυνη για σημαντικό μερίδιο των παγκόσμιων εκπομπών. Ενώ οι νεοσύστατες επιχειρήσεις αγροτικής τεχνολογίας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση μέσω λύσεων όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που φροντίζουν τις καλλιέργειες και τα μικρόβια που δεσμεύουν το άζωτο, η κυριαρχία των μεγάλων αγροτικών φορέων καθιστά, και σε αυτόν τον τομέα, δύσκολο για τις startups να κερδίσουν έδαφος.

Διαβάστε ακόμη