Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης, με σοβαρές συνέπειες για το περιβάλλον, την οικονομία και τον τουρισμό. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Berliner Morgenpost, η αυξανόμενη στάθμη της θάλασσας, οι υψηλές θερμοκρασίες και η ανομβρία προκαλούν ραγδαίες αλλαγές στο τοπίο της χώρας, απειλώντας όχι μόνο παραλίες αλλά και αρχαιολογικούς χώρους, όπως η Δήλος.

Η αύξηση της στάθμης της θάλασσας και η εξαφάνιση παραλιών

Όπως αναφέρει ο Κώστας Συνολάκης, Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, «η στάθμη των υδάτων στη Μεσόγειο μπορεί να αυξηθεί κατά περίπου ένα μέτρο μέχρι το 2100». Αυτή η εξέλιξη απειλεί 293 παραλίες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Νίκη Ευελπίδου, Καθηγήτρια Γεωγραφίας και Κλιματολογίας του ΕΚΠΑ. Μάλιστα, μελέτη του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ προειδοποιεί πως μεγάλο τμήμα της Δήλου ενδέχεται να βυθιστεί μέχρι το 2150 λόγω της αυξανόμενης στάθμης της θάλασσας που προκαλείται από την κλιματική κρίση. Η Δήλος, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, βρίσκεται ήδη σε χαμηλό υψόμετρο και είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Το «ελληνικό καλοκαίρι» υπό πίεση

Ο τουρισμός, που συνεισφέρει περίπου το 20% του ΑΕΠ της Ελλάδας, ενδέχεται να υποστεί σημαντικές αλλαγές. Το παραδοσιακό μοντέλο διακοπών «ήλιος, θάλασσα και παραλίες» μπορεί να χάσει την ελκυστικότητά του, αναγκάζοντας τη βιομηχανία να επενδύσει σε νέα τουριστικά μοντέλα, που θα προσφέρουν διαφορετικές εμπειρίες και δραστηριότητες.

Η Berliner Morgenpost επισημαίνει ότι η μέση θερμοκρασία στην Ελλάδα προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,5 έως 3,8 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2070, ενώ οι βροχοπτώσεις στην Αθήνα αναμένεται να μειωθούν κατά 30%. Σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ζεστές ημέρες με θερμοκρασίες άνω των 39°C θα αυξηθούν κατά 10-15 ετησίως έως το 2050. Οι πυρκαγιές επίσης παρουσιάζουν αυξητική τάση. Το 2024, περισσότερα από 419.000 στρέμματα κατέκαψαν την ελληνική γη, εκ των οποίων 255.000 αφορούσαν δασικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων προστατευόμενων ζωνών Natura.

Η κλιματική κρίση δημιουργεί επείγουσα ανάγκη για προσαρμογή, τόσο στον τουρισμό όσο και στη διαχείριση των φυσικών πόρων. Η ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών, η προστασία των παραλιών και των αρχαιολογικών χώρων, καθώς και η δημιουργία ενός διαφοροποιημένου τουριστικού μοντέλου, αποτελούν μονόδρομο για την Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη