Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στις ΗΠΑ τροποποίησε γενετικά τις πατάτες για να ενισχύσει την ανθεκτικότητά τους στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι τροποποιημένες πατάτες παρουσίασαν αύξηση 30% στη μάζα των κονδύλων όταν εκτέθηκαν σε καύσωνα, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας για περιοχές που εξαρτώνται από την καλλιέργεια πατάτας και πλήττονται από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Ειδικότερα, οι επιστήμονες πρόσθεσαν δύο γονίδια για να τροποποιήσουν τη φωτοαναπνοή, μια διαδικασία που μειώνει την απόδοση των καλλιεργειών σε συνθήκες θερμικής καταπόνησης. Το πείραμα, που πραγματοποιήθηκε σε πεδίο στο Ιλινόις, έδειξε ότι οι τροποποιημένες πατάτες απέδωσαν 30% περισσότερους κονδύλους. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Global Change Biology, θεωρείται πολλά υποσχόμενη για την αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών σε έναν θερμαινόμενο πλανήτη, αν και απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές σε διαφορετικές περιοχές.
Η ανάγκη για καλλιέργειες ανθεκτικές σε καύσωνες
Η Δρ. Κάθριν Μίτσαμ-Χένσολντ, επικεφαλής του έργου Realizing Increased Photosynthetic Efficiency (RIPE), τόνισε την ανάγκη για καλλιέργειες ανθεκτικές σε καύσωνες, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού σε περιοχές που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή. Η Δρ. Αμάντα Κάβανα από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ, επεσήμανε ότι η έρευνα αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει και στις αναπτυσσόμενες χώρες, προστατεύοντας τις καλλιέργειες των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τις πιο σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ο καθηγητής Ντον Ορτ από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις υπογράμμισε ότι η γενετική τροποποίηση που οδήγησε στην αύξηση της απόδοσης δεν επηρέασε την ποιότητα της πατάτας, κάτι που είναι σημαντικό για την επισιτιστική ασφάλεια. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι παρόμοια αποτελέσματα θα μπορούσαν να επιτευχθούν και για άλλες καλλιέργειες, όπως η μανιόκα, η οποία είναι βασικό τρόφιμο στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και αναμένεται να πλήττεται από την άνοδο της θερμοκρασίας.
Διαβάστε ακόμη