Χωρίς αναλυτικό στοιχείο για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής κυκλοφόρησε η πρώτη έκθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για την αξιολόγηση της διαχειριστικής επάρκειας των 14 Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ). Η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ, του διαδημοτικού συνδέσμου που διαχειρίζεται τη χωματερή της Φυλής, απέφυγε να στείλει αναλυτικά στοιχεία στη ρυθμιστική αρχή, όπως προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) ενώ παρέλειψε να καταθέσει και τις περιβαλλοντικές μελέτες (ΑΕΠΟ) για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις που διαχειρίζεται. Επιπλέον δεν κατέθεσε ισολογισμό του 2023 (αλλά μόνο του 2021 και του 2022) σε αντίθεση με τους περισσότερους φορείς διαχείρισης απορριμμάτων στην υπόλοιπη χώρα. Ως αποτέλεσμα στη ΡΑΑΕΥ υποστηρίζουν πως «δεν μπορεί να εξαχθεί κανένα συμπέρασμα ώστε να αξιολογηθεί (σ.σ. ο ΕΔΣΝΑ) και να προταθούν ενέργειες βελτίωσης από τη στιγμή που δεν κατατέθηκαν οι ακριβείς τιμές που διασφαλίζουν ότι οι εν λόγω δείκτες παρακολουθούνται».
Η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ δεν κατέθεσε, όπως προβλέπει η ΚΥΑ, στοιχεία για συγκεκριμένους δείκτες αξιολόγησης όπως η παρακολούθηση του ποσοστού ανακύκλωσης (ανακυκλούμενα υλικά και βιοαπόβλητα) σε σχέση με τους στόχους και σε σχέση με τον βαθμό υλοποίησης των υποδομών αρμοδιότητας του συνδέσμου, για την παρακολούθηση του ποσοστού χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων σε σχέση με στόχους, το ποσοστό ταφής αποβλήτων σε σχέση με στόχους, τον υπολειπόμενο χρόνος ζωής του Χώρου Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ), τα απόβλητα που παράγονται στην Αττική ανά άτομο, τα απορρίμματα που ανακυκλώνονται ανά άτομο, το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων, κ.α. Η διοίκηση της ΡΑΑΕΥ προτείνει να κληθεί ο ΕΔΣΝΑ εντός τριμήνου να παρουσιάσει τα στοιχεία που δεν κατέθεσε ώστε να συμπληρωθεί ο φάκελος αξιολόγησης.
Οι περιβαλλοντικές μελέτες
Ο ΕΔΣΝΑ κατέθεσε τις αποφάσεις (ΑΔΑ) και όχι τα αρχεία των ΑΕΠΟ για τις εγκαταστάσεις που λειτουργεί. Έτσι μαθαίνουμε πως με το υπ’ αρ. πρωτ. 47655/24.06.2022 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής παρατάθηκε η ισχύς της ΑΕΠΟ του έργου μέχρι της συμπλήρωσης δεκαπενταετίας από την έκδοσή της, δηλαδή έως 04.07.2029 για το ΣΜΑ Σχιστού, με υπ’ αρ.πρωτ. 105673/29.09.2022 έγγραφο επίσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής παρατάθηκε η ισχύς της ΑΕΠΟ του έργου για δεκαπέντε χρόνια, δηλαδή έως 03.05.2027 για το ΧΥΤ Νήσου Κυθήρων και το με αρ.πρωτ. 105673/29.09.2022 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής με το οποίο παρατάθηκε η ισχύς της ΑΕΠΟ του έργου για δεκαπέντε χρόνια, δηλαδή έως 06.09.2025 για το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Αθήνας και Όμορων Δήμων στον Ελαιώνα.
Μαθαίνουμε, επίσης, πως «έχει καταλογισθεί η υπ.αρ. ΥΠΕΝ/ΣΕΝΕ/89316/5548-29.9.2023 ΠΡΑΞΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ (Π.Β.Π) σχετικά με τη λειτουργία των ενεργών κυττάρων του Χ.Υ Τ.Α Φυλής της ΟΕΔΑ, κατά της οποίας έχει ασκηθεί προσφυγή ενώπιων-των διοικητικών δικαστηρίων και Αίτηση Αναστολής Εκτέλεσης της αποφάσεως η οποία έχει γίνει εν μέρει δεκτή από το Δικαστήριο. Επιπλέον, έχει αποστείλει Δήλωση Συμμόρφωσης στους αρμόδιους Ν.4014/2011 όπως τροποποιήθηκε με το Ν.4964/2022.».
Από έναν πίνακα που παρουσιάζεται στην έκθεση της ΡΑΑΕΥ προκύπτει, πάντως, πως το μοναδιαίο λειτουργικό κόστος ανά τόνο αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων (ΑΣΑ) και ανά υπηρεσία διαχείρισης αστικών αποβλήτων φτάνει τα 47.9 ευρώ συν ΦΠΑ. Επίσης, πως το συνολικό ποσοστό ανακύκλωσης χαρτιού, γυαλιού, πλαστικού και μετάλλων ανά μονάδα επεξεργασίας επί των ποσοτήτων που εισέρχονται σε αυτήν ανήλθε σε 4,68% για το 2023. Τέλος, πως το ποσοστό εκτροπής βιοαποδομήσιμων αποβλήτων από την υγειονομική ταφή ήταν το 2023 κοντά στο 10,2%.
Για το τέλος ταφής, που οι περισσότεροι ΦΟΣΔΑ δεν εισπράττουν από τους δήμους (επιβάλλεται επί των ποσοτήτων απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνονται και καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής), στην έκθεση της ΡΑΑΕΥ αναφέρεται πως από τον ταμειακό απολογισμό του 2023 προκύπτει πως ενώ ο ΕΔΣΝΑ είχε προϋπολογίσει για το έτος 2023 το ποσό των 34.988.477,96 ευρώ ως τέλος ταφής τελικά εισέπραξε το ποσό των 8.986.886,21 ευρώ. Αντίθετα, «ενώ είχε προϋπολογιστεί ότι θα αποδοθεί στον οργανισμό ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) το ποσό των 49.961.355,50 ευρώ έγινε αναμόρφωση του συγκεκριμένου κωδικού και δεν αποδόθηκε στον Ε.Ο.ΑΝ. κάποιο ποσό το 2023». Σημειώνεται πως με βάση το άρθρο 48 του νόμου 4819 του 2021 οι ΦΟΣΔΑ υποχρεούνται να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες για την ανάπτυξη μηχανισμών και πολιτικών ώστε να ανακτάται και να αποδίδεται το τέλος ταφής. Μέχρι σήμερα οι περισσότεροι δεν έχουν τηρήσει τις προβλέψεις του νόμου.
Διαβάστε ακόμη