Ο χειμώνας αποτελεί σημαντική πρόκληση για τα πουλιά των κήπων, καθώς έως και τα μισά μπορεί να πεθάνουν λόγω του κρύου και της πείνας. Οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, όπως οι ασυνήθιστα ζεστοί χειμώνες στην Ευρώπη, επιδεινώνουν τις δυσκολίες τους, διαταράσσοντας τους φυσικούς τους κύκλους. Εμβληματικά πουλιά, όπως οι κοκκινολαίμηδες, που παραμένουν «πιστά» στους κήπους τους όλο τον χρόνο, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Οι κοκκινολαίμηδες χάνουν έως και το 10% του σωματικού τους βάρους κάθε νύχτα για να παραμείνουν ζεστοί, και αν δεν αναπληρώσουν τις θερμίδες τους καθημερινά, μια παρατεταμένη περίοδος ψύχους μπορεί να αποβεί μοιραία. Η μείωση των φυσικών φρακτών, όπως οι φράχτες με θάμνους, περιορίζει περαιτέρω τις φυσικές πηγές τροφής τους, καθιστώντας απαραίτητη τη συμπληρωματική σίτιση.
Σύμφωνα με το euronews, οι ειδικοί για την άγρια ζωή, όπως ο Σον ΜακΜενεμί από την Ark Wildlife, προτείνουν απλά βήματα για να μετατρέψουμε τους κήπους μας σε καταφύγια για τα πουλιά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η παροχή μιας ποικιλίας τροφών μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσής τους. Οι κοκκινολαίμηδες προτιμούν να τρώνε στο έδαφος τροφές όπως σκουλήκια, σβώλους λίπους, αποξηραμένα φρούτα, θρυμματισμένα φιστίκια και άλλα λιπαρά ή κρεατικά υπολείμματα. Επίσης, ανταποκρίνονται θετικά σε δίσκους τροφής που τοποθετούνται κοντά σε θάμνους ή δέντρα, αποκτώντας σταδιακά εμπιστοσύνη να τρώνε ακόμα και από το χέρι. Οι αιωρούμενες ταΐστρες με διάφορους σπόρους καλύπτουν τις ανάγκες άλλων ειδών πουλιών.
Ένας λιγότερο τακτοποιημένος κήπος ευνοεί την ανάπτυξη εντόμων, τα οποία αποτελούν βασική πηγή τροφής για τα πουλιά. Τα πεσμένα φύλλα, τα κλαδιά και οι σωροί από ξύλα υποστηρίζουν τους πληθυσμούς εντόμων. Εκτός από την τροφή, είναι σημαντικό να υπάρχουν προσβάσιμες πηγές νερού. Η τακτική ανανέωση των τραπεζιών τροφής και η αποτροπή του παγώματος του νερού μπορούν να στηρίξουν τα πουλιά στις αστικές και προαστιακές περιοχές.
Η παροχή καταφυγίου είναι εξίσου σημαντική στις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Τα πουλιά συχνά χρησιμοποιούν φωλιές για να μοιραστούν τη θερμότητά τους. Οι φωλιές στον κήπο πρέπει να τοποθετούνται τουλάχιστον δύο μέτρα μακριά από πυκνή βλάστηση, για να αποφεύγονται οι επιθέσεις από αρπακτικά. Ορισμένα φυτά, όπως το αρκουδοπούρναρο, προσφέρουν πυκνή βλάστηση για καταφύγιο και τροφή για είδη όπως οι τσίχλες, οι κοκκινολαίμηδες και οι σπίνοι. Παρομοίως, ο κισσός προσφέρει μούρα για κοτσύφια, μαυροσκούφηδες και άλλα είδη πουλιών. Οι κηπουροί καλούνται να καθυστερούν το κλάδεμα του χειμώνα μέχρι να καταναλωθούν όλοι οι καρποί.
Με αυτές τις πρακτικές, οι ιδιοκτήτες κήπων μπορούν να παρέχουν κρίσιμη υποστήριξη στους πληθυσμούς των πουλιών κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η δημιουργία περιβαλλόντων πλούσιων σε τροφή και προστασία όχι μόνο βοηθά την επιβίωση ειδών όπως ο κοκκινολαίμης, αλλά συμβάλλει και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας στις αστικές και αγροτικές περιοχές.
Διαβάστε ακόμη