Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων φέρνει παραδοσιακά πιάτα, όπως γαλοπούλα και σάλτσα κράνμπερι, στα τραπέζια εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. Ωστόσο, η άνοδος της θερμοκρασίας, η ξηρασία και το αυξανόμενο κόστος ενέργειας ανεβάζουν τις τιμές αυτών των βασικών ειδών και απειλούν τη διαθεσιμότητά τους. Αγρότες και παραγωγοί αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που επαναπροσδιορίζει τα εορταστικά πιάτα.
Η γαλοπούλα
Η εκτροφή γαλοπούλας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ δοκιμάζεται από τις υψηλότερες θερμοκρασίες, αναφέρει το euronews. Στη Βρετανία, τα θερμότερα καλοκαίρια προκαλούν στρες στα πτηνά, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους και την αύξηση του κόστους του κρέατος. Στις ΗΠΑ, οι πληθυσμοί άγριας γαλοπούλας έχουν μειωθεί κατά 18% την περίοδο 2014-2019. Οι εκτρεφόμενες γαλοπούλες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, ενώ το αυξημένο κόστος ζωοτροφών και η ενέργεια για εκκολαπτήρια επιβαρύνουν περαιτέρω την κατάσταση.
Tα κράνμπερι
Τα κράνμπερι, ένα βασικό συστατικό του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις υψηλές θερμοκρασίες. Στη Μασαχουσέτη, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς, οι παρατεταμένοι καύσωνες και οι ξηρασίες προκαλούν «κάψιμο» των καρπών, κάνοντάς τους πιο επιρρεπείς σε μυκητολογικές ασθένειες. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες διαταράσσουν επίσης τους επικονιαστές, όπως οι μέλισσες, ενώ ελκύουν επιβλαβή έντομα όπως το weevil, μειώνοντας τις αποδόσεις.
Λαχανάκια Βρυξελλών και παράσιτα
Τα λαχανάκια Βρυξελλών, συνηθισμένο συνοδευτικό στις γιορτές, βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο. Το 2016, οι Άγγλοι αγρότες έχασαν έως και 60% της παραγωγής τους λόγω των «υπερπαρασίτων» diamondback moths, που αναπτύσσονται σε θερμότερα κλίματα. Οι μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας προκαλούν επίσης μικρότερες σοδειές, με ακραία καιρικά φαινόμενα να μειώνουν την ποιότητα της παραγωγής.
Μείωση στην παραγωγή κάστανων
Τα ψητά κάστανα, κλασική χριστουγεννιάτικη λιχουδιά, υποφέρουν από την αύξηση της θερμοκρασίας και την ξηρασία. Στην Ελλάδα, η παραγωγή έχει μειωθεί έως και 90%, ενώ παρόμοιες τάσεις παρατηρούνται στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία. Οι ζεστοί χειμώνες και καλοκαίρια εμποδίζουν την ωρίμανση των καρπών, μειώνοντας σημαντικά τις σοδειές.
Τα καλά νέα για τις πατάτες
Παρά τις δυσκολίες, υπάρχουν καλά νέα για τις πατάτες, ένα βασικό πιάτο των γιορτών. Επιστήμονες ανέπτυξαν μια ανθεκτική στη ζέστη ποικιλία, που μπορεί να αποδώσει 30% περισσότερη σοδειά ακόμα και υπό ακραίες θερμοκρασίες. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να ενισχύσει την επισιτιστική ασφάλεια και να διασφαλίσει ότι οι πατάτες θα παραμείνουν στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια.
Καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να διαταράσσει τη γεωργία, η βιωσιμότητα των γιορτινών γευμάτων εξαρτάται από την προσαρμογή, την καινοτομία και τη δέσμευση για μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων παγκοσμίως.
Διαβάστε ακόμη