«Γκάζι» πατά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε σχέση με τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Μετά την προκήρυξη του προγράμματος «Εξοικονομώ 2025» για τα σπίτια και του προγράμματος για την επιδότηση «Αλλάζω Θέρμανση και Θερμοσίφωνα» σειρά πήρε το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις». Η έναρξη υποβολής των αιτήσεων και για τα τρία προγράμματα είναι η 8η Ιανουαρίου 2025.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα επιχορηγεί επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου οικονομικής δραστηριότητας για την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης σε φωτοβολταϊκά συστήματα (όπου επιδοτείται αποκλειστικά το σύστημα αποθήκευσης) ή για την εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης (μπαταρίας) σε ήδη υφιστάμενα ενεργά φωτοβολταϊκά συστήματα (όπου επιδοτείται αποκλειστικά το σύστημα αποθήκευσης). Το πρόγραμμα αφορά σε όλη την επικράτεια και αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη, τόσο για τους δικαιούχους όσο και συνολικά για την εθνική οικονομία.

Εκτιμάται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος τουλάχιστον 333 MW χωρητικότητας Συστημάτων Αποθήκευσης θα προστεθούν στο δίκτυο. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος σε ό,τι αφορά τη δημόσια δαπάνη για την επιχορήγηση της εγκατάστασης συστημάτων αποθήκευσης ανέρχεται στο ποσό των 153.740.000,00 ευρώ. Στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις θα κατανεμηθούν 100.000.000 ευρώ και στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις 53.740.000 ευρώ. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025. Φορέας Διαχείρισης και Ελέγχου του Προγράμματος ορίζεται το ΤΑΙΠΕΔ.

Ύψος επιδοτήσεων και ποσά

  • Πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις»

Μια μεγάλη επιχείρηση επιδοτείται με ποσοστό 30%, μια μεσαία με 40% και μια μικρή επιχείρηση θα επιδοτηθεί με ποσοστό 50%. Το συνολικό ποσό επιδότησης που λαμβάνει κάθε δικαιούχος υπολογίζεται σε επίπεδο ενιαίας επιχείρησης και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 400.000,00 ευρώ ανά δικαιούχο. Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι: α) Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης καθώς και παρελκόμενων υλικών (πίνακες, καλώδια, έξυπνος μετρητής κλπ.)  β) Προμήθεια και εγκατάσταση Energy Management System, ήτοι εξοπλισμού / λογισμικού για αποδοτικότερο σύστημα παραγωγής / αποθήκευσης ενέργειας. Επιλέξιμες δαπάνες υπηρεσιών είναι η: α) αμοιβή για μελέτη – διαστασιολόγηση του συστήματος (Φωτοβολταϊκού και μπαταρία) β) Αμοιβή για Συμβούλους Διοίκησης Έργου στα πλαίσια του Προγράμματος γ) Αμοιβή για το Κόστος διασύνδεσης με ΔΕΔΔΗΕ / ΑΔΜΗΕ. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

  • Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2025»

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην ενεργειακή ανακαίνιση κατ’ ελάχιστον 11.500 κατοικιών έως το 2025. Η επένδυση περιλαμβάνει ξεχωριστά κίνητρα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών με τη μορφή αυξημένου ποσοστού επιχορηγήσεων και ειδικού προϋπολογισμού. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος για την υποβολή αιτήσεων ανέρχεται σε 396.100.000 ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά σε κτίρια που υφίστανται νόμιμα και χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία. Σε αντίθεση με προηγούμενα προγράμματα δύο είναι οι εισοδηματικές κατηγορίες του προγράμματος: έως 5.000 ευρώ για ατομικό εισόδημα και για οικογενειακό έως 10.000 ευρώ και η δεύτερη για εισόδημα άνω των 5.000 ευρώ και για οικογενειακό άνω των 10.000 ευρώ. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 35.000 ευρώ.  Για κάθε επιλέξιμη κατοικία (μονοκατοικία ή διαμέρισμα) προβλέπεται υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, σε σχέση με την κατάταξη στο Α’ ΠΕΑ (και υποχρεωτικά κατ’ ελάχιστον Β’ κατηγορία όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση), ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι στις 20 Μαρτίου. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

  • Πρόγραμμα «Αλλάζω Θέρμανση και Θερμοσίφωνα»

Το πρόγραμμα επιχορηγεί τα νοικοκυριά για την εγκατάσταση νέων ηλιακών θερμαντήρων νερού ή/και συστημάτων αντλίας θερμότητας σύγχρονης τεχνολογίας. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα αντικατάστασης ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμαντήρων παλαιάς τεχνολογίας. Για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και για οικογενειακό έως 10.000 ευρώ η ενίσχυση ανέρχεται σε 60%(Α’ εισοδηματική κατηγορία) και για εισόδημα άνω των 5.000 ευρώ και για οικογενειακό άνω των 10.000 ευρώ η ενίσχυση ανέρχεται σε 50% (β εισοδηματική κατηγορία). Εκτός από την επιδότηση αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα ή αντλίας θερμότητας επιδοτούνται και οι συμπληρωματικές εργασίες. Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Προγράμματος https://allazothermansithermosifona.gov.gr. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι στις 31 Μαρτίου. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Διαβάστε ακόμη