Οι ιαπωνικές αρχές πραγματοποίησαν σήμερα «επιθεώρηση» σε αεροπορική βάση του αμερικανικού στρατού στο Τόκιο, μετά τον εντοπισμό διαρροής δυνητικά καρκινογόνων χημικών ουσιών από τις εγκαταστάσεις τον Οκτώβριο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ιαπωνικής κυβέρνησης.
Προσωπικό από αρκετούς θεσμούς, μεταξύ των οποίων το υπουργείο Άμυνας και οι αρχές της μητροπολιτικής περιοχής του Τόκιο, διεξήγαγαν «επί τόπου επιθεώρηση» στη βάση της Γιόκοτα, στην ιαπωνική πρωτεύουσα, δήλωσε ο Φουμιτόσι Σάτο.
«Η επιθεώρηση αυτή έγινε σε ανταπόκριση στις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Ουάσινγκτον», πρόσθεσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Τον Οκτώβριο, το Τόκιο ενημερώθηκε από τον αμερικανικό στρατό ότι νερό που περιείχε «υπερφθορο-οκτανο-σουλφονικά οξέα» (PFOS) είχε απελευθερωθεί από την περιοχή ασκήσεων πυρόσβεσης που βρίσκεται στη βάση, διευκρίνισε ο Σάτο.
Οι «PFOS» είναι συνθετικές χημικές ουσίες που ανήκουν στην κατηγορία των PFAS, πιο γνωστοί ως «αιώνιοι ρύποι», καθώς επειδή δεν αποσυντίθενται εύκολα, συσσωρεύονται στον αέρα, το έδαφος, τα ποτάμια και τον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι ουσίες αυτές κατατάσσονται σε διεθνές επίπεδο στην κατηγορία των «ανθεκτικών οργανικών ρύπων» βάσει της Σύμβασης της Στοκχόλμης, και θεωρούνται «δυνητικά καρκινογόνες για τον άνθρωπο» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
«Σε όλη την Ιαπωνία, όποια κι αν είναι η εθνικότητα (της οντότητας), οι PFAS αποτελούν κοινή ανησυχία για τις στρατιωτικές και μη στρατιωτικές βιομηχανικές δραστηριότητες», αντέδρασε στο AFP το γραφείο δημοσίων υποθέσεων της αμερικανικής αεροπορικής στρατιωτικής βάσης της Γιόκοτα.
«Παραμένουμε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την υγεία του προσωπικού μας, των οικογενειών τους και των γύρω κοινοτήτων», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η αμερικανική βάση θα σεβαστεί όλες τις συμφωνίες και υποχρεώσεις που ισχύουν γι’αυτήν και θα συνεργαστεί στενά με την κυβέρνηση «για να βρεθούν βιώσιμες λύσεις».
Η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ιαπωνία προκαλεί συχνά τη δυσαρέσκεια του πληθυσμού της χώρας –επανειλημμένως έχει προκαλέσει τη διαμαρτυρία κατοίκων στη νότια νήσο Οκινάουα, όπου σταθμεύουν οι μισοί από τους 50.000 Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στην Ιαπωνία.
Διαβάστε ακόμη