Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε την τελική του έγκριση την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου για την αναβολή ενός έτους στην εφαρμογή του εμβληματικού νόμου της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών, ο οποίος από τον Δεκέμβριο του 2025 θα απαγορεύει την εισαγωγή βοδινού κρέατος, σόγιας και άλλων αγαθών που συνδέονται με την καταστροφή των δασών.
Η έγκριση από τους ευρωβουλευτές ανοίγει τον δρόμο για τις χώρες της ΕΕ να εγκρίνουν επίσης την αναβολή, κάτι που αναμένεται να κάνουν αυτή την εβδομάδα – ως τυπική διαδικασία, χωρίς αλλαγές. Μετά από αυτό, η αναβολή θα περάσει σε νόμο.
Πλήγμα για την πράσινη ατζέντα της ΕΕ
Όπως αναφέρει το Reuters, η αναβολή αυτής της πρωτοποριακής πολιτικής για την αντιμετώπιση της αποψίλωσης αποτελεί πλήγμα για την πράσινη ατζέντα της ΕΕ, η οποία δέχεται αντιδράσεις από διάφορους βιομηχανικούς κλάδους, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι αεροπορικές εταιρείες, που υποστηρίζουν ότι τα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι υπερβολικά αυστηρά.
Ωστόσο, η αναβολή προσφέρει ανακούφιση στις εταιρείες και τις χώρες που είχαν αντιταχθεί στην πολιτική. Η Βραζιλία και η Ινδονησία είχαν χαρακτηρίσει τον νόμο προστατευτιστικό και είχαν δηλώσει ότι μπορεί να αποκλείσει εκατομμύρια φτωχούς, μικρής κλίμακας αγρότες από την αγορά της ΕΕ.
Τι θα απαιτεί ο νέος νόμος της ΕΕ
Ο νόμος της ΕΕ, ο οποίος αρχικά επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από τις 30 Δεκεμβρίου 2024, θα απαιτεί από εταιρείες και εμπόρους που διαθέτουν σόγια, βοδινό κρέας, καφέ, φοινικέλαιο και άλλα προϊόντα στην αγορά της ΕΕ να παρέχουν αποδείξεις ότι η εφοδιαστική τους αλυσίδα δεν συμβάλλει στην αποψίλωση των δασών.
Ταυτόχρονα, οι Ευρωπαίοι αγρότες θα απαγορεύεται επίσης να εξάγουν προϊόντα που καλλιεργούνται σε αποψιλωμένες ή υποβαθμισμένες δασικές εκτάσεις.
Οι ευρωβουλευτές είχαν προσπαθήσει να αποδυναμώσουν ορισμένα σημεία της πολιτικής, αλλά αυτές οι προτάσεις εγκαταλείφθηκαν κατά τις διαπραγματεύσεις με τις χώρες της ΕΕ. Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία νωρίτερα αυτόν τον μήνα για απλή αναβολή του νόμου κατά 12 μήνες.
Τουλάχιστον 120 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι εκπομπών CO2 προκλήθηκαν από την αποψίλωση των δασών που συνδέεται με τις εισαγωγές εμπορευμάτων της ΕΕ την περίοδο 2021-2022, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Global Witness.
Διαβάστε ακόμη