Πρόσφατη έκθεση της ελβετικής εταιρείας τεχνολογίας ποιότητας του αέρα IQAir αποκαλύπτει ότι μόνο επτά χώρες παγκοσμίως πληρούν τα ασφαλή επίπεδα ποιότητας του αέρα που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για το 2023. Η έκθεση, η οποία βασίζεται σε δεδομένα από περισσότερους από 30.000 σταθμούς παρακολούθησης σε 134 χώρες, υπογραμμίζει την παγκόσμια κρίση υγείας που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδίως τα σωματίδια PM2.5, τα οποία συνδέονται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, άσθμα, υψηλή αρτηριακή πίεση, κατάθλιψη, ακόμη και πρόωρο θάνατο.
Πιο συγκεκριμένα, οι επτά χώρες που πέτυχαν τα πρότυπα ασφαλούς ποιότητας του αέρα, με επίπεδα PM2,5 5 μg/m3 ή χαμηλότερα, είναι η Αυστραλία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γρενάδα, η Ισλανδία, ο Μαυρίκιος και η Νέα Ζηλανδία. Στην Ευρώπη, η Ισλανδία είχε τον καθαρότερο αέρα, ακολουθούμενη από την Εσθονία και τη Φινλανδία. Άλλες περιοχές, όπως το Πουέρτο Ρίκο, οι Βερμούδες και η Γαλλική Πολυνησία, πληρούσαν επίσης τα ασφαλή επίπεδα, σύμφωνα με το euronews.
Παρόλα αυτά, πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να αγωνίζονται με υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης. Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, εκείνες με τον καθαρότερο αέρα περιλαμβάνουν τη Σουηδία, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία και την Πορτογαλία, οι οποίες ανήκουν στην «πράσινη κατηγορία» για την ποιότητα του αέρα. Ωστόσο, πολλές χώρες εξακολουθούν να υπερβαίνουν τα ασφαλή πρότυπα ποιότητας του αέρα, με τη Λιθουανία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία και την Ιταλία να βρίσκονται στην «κίτρινη κατηγορία», που αντιπροσωπεύει επίπεδα ρύπανσης έως και τρεις φορές υψηλότερα από το ασφαλές πρότυπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κροατία σημείωσε σημαντική πρόοδο στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, αυξάνοντας τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μειώνοντας την κατανάλωση άνθρακα.
Η θέση της Ελλάδας
Χώρες με ακόμη χειρότερη ποιότητα αέρα, όπως η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Αλβανία, η Ελλάδα και η Τουρκία, ανήκουν στην «πορτοκαλί κατηγορία», παρουσιάζοντας επίπεδα ρύπανσης έως και πέντε φορές υψηλότερα από το ασφαλές όριο. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βόρεια Μακεδονία και η Τουρκία συγκαταλέγονται στις πιο μολυσμένες περιοχές της Ευρώπης, με ορισμένες πόλεις, όπως το Iğdır στην Τουρκία, να παρουσιάζουν επίπεδα PM2,5 πάνω από εννέα φορές πάνω από το ασφαλές όριο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πιο μολυσμένες χώρες βρίσκονται στη Νότια και Κεντρική Ασία, με το Μπαγκλαντές να ηγείται του καταλόγου, ακολουθούμενο από το Πακιστάν, την Ινδία, το Τατζικιστάν και την Μπουρκίνα Φάσο. Ο Καναδάς, για πρώτη φορά, κατατάχθηκε ως η πιο μολυσμένη χώρα στη Βόρεια Αμερική, με αρκετές πόλεις να ξεπερνούν τα ασφαλή πρότυπα ποιότητας του αέρα.
Η έλλειψη δεδομένων για την ποιότητα του αέρα, ιδίως στις αφρικανικές χώρες, περιπλέκει περαιτέρω τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς πρόσβαση σε βασικές πληροφορίες. Οι εμπειρογνώμονες υπογραμμίζουν τη σημασία της βελτίωσης των δεδομένων για την ποιότητα του αέρα, ώστε να καθοδηγούνται οι δράσεις και να μειώνεται η ρύπανση. Ο Frank Hammes, Παγκόσμιος Διευθύνων Σύμβουλος της IQAir, τόνισε ότι ο καθαρός αέρας αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και ο Aidan Farrow από την Greenpeace International υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα αίτια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και να μειωθεί η εξάρτηση από τις πηγές ενέργειας που βασίζονται στην καύση.
Η έκθεση χρησιμεύει ως μια κρίσιμη υπενθύμιση των συνεχιζόμενων κινδύνων για την υγεία από την ατμοσφαιρική ρύπανση και της ανάγκης για παγκόσμια δράση για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, την προστασία της δημόσιας υγείας και τη μείωση της περιβαλλοντικής βλάβης.
Διαβάστε ακόμη