Η Γη έχει γίνει λιγότερο ικανή να αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου, σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες. Η αιτία πίσω από αυτό είναι πως ορισμένοι τύποι νεφών εξαφανίζονται. Όπως αναφέρει το Euronews, μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Alfred Wegener και το Κέντρο Ερευνών Πολικών και Θαλάσσιων Περιοχών Helmholtz στη Γερμανία (AWI) παρατήρησαν ότι το 2023 η Γη είχε το χαμηλότερο επίπεδο albedo, δηλαδή το ποσοστό των ηλιακών ακτίνων που ανακλώνται πίσω στο διάστημα. Η χαμηλή albedo επιδεινώνει την υπερθέρμανση του πλανήτη και θα μπορούσε να εξηγήσει την πρόσφατη απότομη αύξηση των θερμοκρασιών στη Γη, πέρα από τις επιπτώσεις των αερίων του θερμοκηπίου, των μετεωρολογικών φαινομένων και φυσικών γεγονότων όπως οι ηφαιστειακές εκρήξεις.
Η μείωση του πλανητικού albedo έχει αποδοθεί εν μέρει στη μείωση του χιονιού και των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική και την Ανταρκτική, αλλά αυτή η μείωση καλύπτει μόνο το 15% της πρόσφατης πτώσης. Το υπόλοιπο προέρχεται από τη μείωση των νεφών χαμηλού υψομέτρου, ιδιαίτερα πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Η μείωση των νεφών έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται το ποσοστό των ηλιακών ακτινών που παραμένουν στη Γη.
Γιατί μειώνονται τα σύννεφα, πώς συμβάλλει η κλιματική αλλαγή
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι αυστηρότεροι κανονισμοί για τα ναυτιλιακά καύσιμα, οι οποίοι μειώνουν την ποσότητα αερολυμάτων στην ατμόσφαιρα, επηρεάζουν τη διαδικασία σχηματισμού νεφών. Τα αερολύματα παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία νεφών και ενισχύουν την albedo, αντανακλώντας την ηλιακή ακτινοβολία. Επιπλέον, φυσικές διακυμάνσεις και αλληλεπιδράσεις των ωκεανών ενδέχεται να συνεισφέρουν στις αλλαγές αυτές. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως η ίδια η κλιματική αλλαγή συμβάλλει στη μείωση των χαμηλών νεφών. Εάν αυτό αποδειχθεί αληθές, η μείωση αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως αυτοενισχυόμενος μηχανισμός αύξησης της θερμοκρασίας, επιταχύνοντας την υπέρβαση του ορίου των 1,5°C και καθιστώντας πιο επείγουσα την ανάγκη για μέτρα αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Επισημαίνεται πως η κλιματική κρίση συνεχώς σημειώνει τρομακτικά νέα ρεκόρ. Το 2024 προβλέπεται να είναι το πιο θερμό έτος μέχρι στιγμής και το πρώτο με μέση θερμοκρασία πάνω από 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, το λιώσιμο των παγετώνων και τα κύματα καύσωνα στις θάλασσες έχουν φτάσει πρόσφατα στα υψηλότερα επίπεδά τους, λόγω της απότομης αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Διαβάστε ακόμη