Η εταιρεία παραγωγής φυτικών προϊόντων Oatly δεν μπορεί πλέον να αποκαλεί τα προϊόντα της «γάλα», αποφάσισαν οι Βρετανοί δικαστές. Το Εφετείο του Λονδίνου αποφάνθηκε ότι η λέξη «γάλα» μπορεί να εφαρμόζεται μόνο σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, δηλαδή αυτά που προέρχονται από «κανονική έκκριση μαστού», σύμφωνα με το Euronews. Η απόφαση αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τη σουηδική εταιρεία. Η Oatly βρισκόταν εδώ και καιρό σε λεξιλογική διαμάχη με τον εμπορικό οργανισμό Dairy UK, ο οποίος υποστήριζε ότι το σλόγκαν «Post Milk Generation» της Oatly παραπλανεί τους καταναλωτές. Ενώ η νομική διαμάχη έχει επιλυθεί, η σύγκρουση φαίνεται να απέχει πολύ από το τέλος.
Αυτή η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου έρχεται σε αντίθεση με τις τάσεις των καταναλωτών που ευνοούν τα προϊόντα χωρίς γαλακτοκομικά και τις φυτικές επιλογές. Σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Mintel, σχεδόν το 25% των Βρετανών χρησιμοποίησαν φυτικές εναλλακτικές γάλακτος το 2019. Φέτος, το 56% των καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ότι είναι πρόθυμοι να μειώσουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών, σύμφωνα με την περιβαλλοντική φιλανθρωπική οργάνωση Hubbub με έδρα το Λονδίνο.
Η «ταυτότητα» της Oatly
Επισημαίνεται πως η Oatly είναι μια σουηδική εταιρεία που ειδικεύεται στην παραγωγή φυτικών προϊόντων, με κύρια βάση τη βρώμη. Είναι περισσότερο γνωστή για τα ροφήματα βρώμης, τα οποία προωθεί ως εναλλακτικές λύσεις στο παραδοσιακό γάλα. Ιδρύθηκε το 1994 από τους αδελφούς Rickard και Björn Öste, και η φιλοσοφία της εστιάζει στη βιωσιμότητα, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την προώθηση μιας διατροφής που βασίζεται στα φυτά.
Η Oatly έχει επεκτείνει τη γκάμα των προϊόντων της, περιλαμβάνοντας γιαούρτια, κρέμες, παγωτά και μαγειρικές κρέμες, όλα φυτικής προέλευσης. Η εταιρεία δίνει έμφαση στο οικολογικό branding, με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους καταναλωτές για τα οφέλη των φυτικών προϊόντων τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον. Η Oatly έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα μεταξύ των vegan, των ανθρώπων με δυσανεξία στη λακτόζη, αλλά και εκείνων που αναζητούν πιο βιώσιμες διατροφικές επιλογές. Ωστόσο, έχει έρθει αντιμέτωπη με νομικές διαμάχες, όπως η χρήση του όρου «γάλα» για τα προϊόντα της, καθώς και με επικρίσεις από παραδοσιακές γαλακτοβιομηχανίες.
Διαβάστε ακόμη