Οι ξηρασίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή και την υπεράντληση των υπόγειων υδάτων αναμένεται να επηρεάσουν σύντομα τη μεγάλη πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού, προειδοποίησε ο ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της Συνόδου για την Ερημοποίηση (COP16), η οποία πραγματοποιείται στη Σαουδική Αραβία. Το φαινόμενο αυτό προβλέπεται να πλήξει και σημαντικά τμήματα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στη Σύνοδο, το κόστος των ξηρασιών ανέρχεται ήδη σε περίπου 300 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η έκθεση του ΟΗΕ υπογραμμίζει την ανάγκη για επείγουσες επενδύσεις σε φυσικές λύσεις, όπως η αναδάσωση και η βιώσιμη διαχείριση βοσκοτόπων, οι οποίες συμβάλλουν ταυτόχρονα στη βιοποικιλότητα και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι οι ξηρασίες θα επηρεάσουν το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το 2050, όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΟΗΕ με τίτλο Οικονομία της Ξηρασίας: Επενδύσεις σε Λύσεις που Βασίζονται στη Φύση για την Ανθεκτικότητα έναντι των Ξηρασιών.

Στην Ελλάδα, το πρόβλημα της έλλειψης νερού είναι ήδη αισθητό, με αρκετές περιοχές να μην διαθέτουν επαρκείς υδάτινους πόρους για την κάλυψη των αναγκών τους. Όπως έγραψε το energygame.gr, σήμερα το ΥΠΕΝ, ξεκίνησε τις διεργασίες για το Κοινωνικό Κλιματικό Σχέδιο. Η κατάρτιση των Κοινωνικών Κλιματικών Σχεδίων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου έτους, θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, φορείς και οργανώσεις, μέσω διαβούλευσης.

Σύμφωνα με μελέτη του 2020, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Global Change Biology, οι επενδύσεις που βασίζονται στη φύση αποδεικνύονται εξίσου αποτελεσματικές, αν όχι πιο αποδοτικές, στο 59% των περιπτώσεων, συγκριτικά με άλλες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Το 2024, το οποίο αναμένεται να καταγραφεί ως το θερμότερο έτος στην ιστορία, σημαδεύτηκε από καταστροφικές ξηρασίες στη Μεσόγειο, τον Ισημερινό, τη Βραζιλία, το Μαρόκο, τη Ναμίμπια και το Μαλάουι. Οι ξηρασίες αυτές προκάλεσαν πυρκαγιές, σοβαρές ελλείψεις σε νερό και τρόφιμα, επιδεινώνοντας τις ήδη δύσκολες συνθήκες.

Όπως επισημαίνει ο Κάβε Μαντάνι, μέλος της συντακτικής ομάδας της σχετικής έκθεσης και διευθυντής του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του ΟΗΕ για το Νερό, το Περιβάλλον και την Υγεία (UNU-INWEH), οι οικονομικές συνέπειες των ξηρασιών υπερβαίνουν τις άμεσες αγροτικές απώλειες. Επηρεάζουν τις αλυσίδες εφοδιασμού, μειώνουν το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) και έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων, οδηγώντας σε φαινόμενα όπως η πείνα, η ανεργία και η μετανάστευση.

Διαβάστε ακόμη