Έως τον Ιούνιο του 2025 θα πρέπει τα εθνικά κράτη να υποβάλλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα Κοινωνικά Κλιματικά Σχέδια, τα οποία θα εκτελέσουν στοχευμένες δράσεις που αφορούν έργα εξοικονόμησης και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, καθώς και της απανθρακοποίησης της θέρμανσης και της ψύξης μέσω τεχνολογιών που αξιοποιούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τα Κοινωνικά Κλιματικά Σχέδια, τα οποία θα καταρτιστούν μέσα στην επόμενη χρονιά, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες, φορείς και οργανώσεις. Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη στην Ελλάδα στο πλαίσιο της κατάρτισης του Κοινωνικού Κλιματικού Σχεδίου. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΝ.
Ανάμεσα στα ζητήματα που απασχόλησαν τη χθεσινή σύσκεψη ήταν και το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας και πιο συγκεκριμένα η αποσαφήνιση των δεικτών που οριοθετούν την ενεργειακή φτώχεια. Θα πραγματοποιηθούν ακόμα δύο δημόσιες συσκέψεις τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο με στόχο τη θέσπιση συγκεκριμένων μέτρων, ενώ στοίχημα παραμένει μέσα από αυτή τη διαδικασία να προωθηθούν και οι ενεργειακές κοινότητες. Το Ταμείο Κοινωνικού Κλίματος αναγνωρίζει τον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ενεργειακές κοινότητες στην εκπλήρωση των στόχων που έχουν υιοθετηθεί.
Γιατί είναι αναγκαία η θέσπιση Κοινωνικού Κλιματικού Σχεδίου από το ΥΠΕΝ
Όπως αναφέρει η Electra Energy Cooperative, σε ανάρτησή της στο linkedin «Ξεκινώντας το 2027, το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Άνθρακα θα επεκταθεί στους τομείς των κτιρίων και μεταφορών- δηλαδή στην πράξη θα γίνει πιο ακριβή η χρήση βενζινοκίνητων αμαξιών και λεβήτων ορυκτών καυσίμων στα σπίτια και τις επιχειρήσεις. Για να περιοριστεί ο αντίκτυπος αυτού του μέτρου στα ευάλωτα νοικοκυριά, η ΕΕ θέσπισε το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα το οποίο μέχρι το 2032 θα χρηματοδοτεί έργα για την απανθρακοποίηση στους εν λόγω τομείς. Για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές τις χρηματοδοτήσεις τα Κράτη Μέλη, όπως η Ελλάδα, πρέπει να θεσπίσουν Κοινωνικά Κλιματικά Σχέδια».
Διαβάστε ακόμη