Στο τέλος του έτους ολοκληρώνονται οι εργασίες του Tavros Project για την ανακαίνιση μιας πολυκατοικίας της δεκαετίας του 1970 με στόχο την ελαχιστοποίηση της ζήτησης θέρμανσης και ψύξης κατά 90%, επιτυγχάνοντας παράλληλα τις καλύτερες δυνατές συνθήκες θερμικής άνεσης. Πριν λίγες ημέρες άρχισαν να τοποθετούνται στην ταράτσα του κτιρίου, τα ηλιακά και φωτοβολταϊκά συστήματα. Έχουν ήδη εγκατασταθεί προηγμένα συστήματα καταγραφής για τη μέτρηση της θερμικής άνεσης και της κατανάλωσης ενέργειας πριν από την ενεργειακή αναβάθμιση. Αυτά τα συστήματα θα παρακολουθούν την εσωτερική θερμοκρασία, τη σχετική υγρασία και τη συγκέντρωση CO2 για δύο χρόνια, έναν χρόνο πριν την ανακαίνιση και ένα χρόνο μετά την ανακαίνιση. Οι στόχοι της ανακαίνισης της εργατικής πολυκατοικίας είναι η ελαχιστοποίηση της ζήτησης θέρμανσης και ψύξης κατά 90%, επιτυγχάνοντας παράλληλα τις καλύτερες δυνατές συνθήκες θερμικής άνεσης. Επιπλέον, με την εγκατάσταση ενός μικρού συστήματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η παραγωγή ενέργειας του κτιρίου θα ξεπεράσει την κατανάλωση του κτιρίου και θα γίνει ένα Κτίριο Θετικού Ενεργειακού Ισοζυγίου με τον απλούστερο τρόπο.

Όπως εξηγεί στο energygame.gr ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου, ο κ. Στέφανος Παλλαντζάς, στόχος του έργου είναι να δείξει πως μπορούν να αλλάξουν ακόμα περισσότερα κτίρια. Όπως τονίζει, υπάρχουν στην περιοχή άλλα 50 κτίρια και περίπου 1.000 σε όλη την Αθήνα, με τις ίδιες προδιαγραφές. Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα μπορούσαν να υπάρξουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες, με το δεδομένο πως το Tavros Project στηρίχθηκε σε χορηγούς (από εταιρείες παραγωγούς και προμηθευτές υλικών και συστημάτων). Ο κ. Παλλαντζάς τονίζει πως είτε το κράτος κατά προτεραιότητα θα στήριζε ευάλωτα νοικοκυριά, επιδοτώντας το σύνολο των παρεμβάσεων, είτε μέσω ενός business model στον ιδιωτικό τομέα θα μπορούσαν εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών (ESCO),εφόσον αποκτούσαν την κατάλληλη τεχνογνωσία, να προχωρήσουν σε αντίστοιχες δράσεις.

Με το δεδομένο πως το επόμενο διάστημα θα «τρέξουν» από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, μεταξύ αυτών και ένα που θα αφορά τα ευάλωτα νοικοκυριά, διατυπώνονται απόψεις για το πώς θα μπορούσαν τα συγκεκριμένα προγράμματα να είναι πιο στοχευμένα και αποδοτικά. Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό θα μπορούσε να γίνει έχοντας ένα σχέδιο με τρεις άξονες. Να επιδοτηθούν ευάλωτα νοικοκυριά και να δοθεί προτεραιότητα στα παλιά κτίρια. Σε πολίτες με πιο υψηλά εισοδήματα να δοθούν άτοκα δάνεια και τέλος για τα πολύ υψηλά εισοδήματα να παρέχονται φοροαπαλλαγές.

Πάντως, το στοίχημα της ενεργειακής αναβάθμισης είναι μεγάλο και πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αρ.Αϊβαλιώτης, τονίζοντας τη σημασία της ψύξης στην ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας, μιλώντας στο συνέδριο «Green Deal Greece 2024», τόνισε πως η συνολική εκτίμηση του κόστους των ενεργειακών αναβαθμίσεων ανέρχεται σε 90-100 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2040. Ο κ. Αϊβαλιώτης τόνισε ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί πολλά δισεκατομμύρια για να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση, καταλήγοντας ότι η θέρμανση δεν αποτελεί πλέον κρίσιμο μέγεθος, ενώ η ψύξη γίνεται ολοένα και πιο σημαντική.

Διαβάστε ακόμη