Παρά τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που αποσκοπούν στην προστασία των πληθυσμών των εντόμων, η ΕΕ εξακολουθεί να εγκρίνει επιβλαβή φυτοφάρμακα που συμβάλλουν στη σημαντική μείωση της βιοποικιλότητας, αποκαλύπτει μια νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δράσης για τα Παρασιτοκτόνα (PAN). Η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ ακολούθησαν τις κατευθυντήριες γραμμές για τα φυτοφάρμακα που επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη χημική βιομηχανία για πάνω από δύο δεκαετίες, οδηγώντας στη συνεχή έγκριση φυτοφαρμάκων που βλάπτουν τα αρθρόποδα, όπως τα έντομα, οι αράχνες και τα σκαθάρια.

Αυτά τα φυτοφάρμακα έχουν διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη «σοβαρή μείωση» των πληθυσμών των εντόμων, οι οποίοι έχουν μειωθεί κατακόρυφα έως και 75% σε ορισμένες ευρωπαϊκές περιοχές τα τελευταία 25 χρόνια, σύμφωνα με το euronews. Τα αρθρόποδα, στα οποία περιλαμβάνονται είδη όπως οι μέλισσες, οι πεταλούδες και τα σκαθάρια, είναι ζωτικής σημασίας για τα οικοσυστήματα και την παραγωγή τροφίμων από τον άνθρωπο, επιτελώντας βασικούς ρόλους όπως η επικονίαση και ο έλεγχος των παρασίτων. Ο κανονισμός της ΕΕ για τα φυτοφάρμακα, που εφαρμόζεται για τη διασφάλιση αυτών των ειδών, ορίζει ότι τα φυτοφάρμακα δεν πρέπει να προκαλούν απαράδεκτη βλάβη στο περιβάλλον ή σε είδη που δεν αποτελούν στόχο, συμπεριλαμβανομένων των εντόμων. Ωστόσο, οι κατευθυντήριες γραμμές που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των κινδύνων των φυτοφαρμάκων δεν έχουν επικαιροποιηθεί από το 2002 και δεν προσφέρουν επαρκή προστασία στα αρθρόποδα.

Ξεπερασμένες κατευθυντήριες γραμμές και επιρροή της βιομηχανίας

Η έρευνα της PAN Europe σχετικά με τη διαδικασία έγκρισης φυτοφαρμάκων της ΕΕ αποκαλύπτει ότι οι ξεπερασμένες και προκατειλημμένες κατευθυντήριες γραμμές επέτρεψαν την έγκριση φυτοφαρμάκων που είναι τοξικά για τα έντομα χωρίς επαρκή έλεγχο. Οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές έχουν επικριθεί ότι ουσιαστικά δίνουν πράσινο φως σε φυτοφάρμακα με σοβαρές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, καθώς δεν έχουν επικαιροποιηθεί ώστε να λαμβάνουν υπόψη τις τελευταίες επιστημονικές γνώσεις σχετικά με τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στα οικοσυστήματα. Αντιθέτως, οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές συντάχθηκαν αρχικά με τη συμβολή της χημικής βιομηχανίας, γεγονός που εγείρει ανησυχίες σχετικά με την επιρροή των αγροχημικών εταιρειών στη ρυθμιστική διαδικασία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεψε πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) να αναθεωρήσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τα φυτοφάρμακα, ενώ οι νέες εκδόσεις αναμένεται να δημοσιευθούν τον Ιανουάριο του 2025. Ωστόσο, τα εσωτερικά έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της PAN Europe υποδηλώνουν ότι η EFSA έχει συμβουλευτεί εμπειρογνώμονες της χημικής βιομηχανίας για να βοηθήσει στην αναθεώρηση αυτών των κατευθυντήριων γραμμών. Η PAN Europe προειδοποιεί ότι οι νέες μέθοδοι αξιολόγησης κινδύνου θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες για την προστασία των εντόμων, καθώς ενδέχεται να δώσουν προτεραιότητα στη γεωργική παραγωγή έναντι της προστασίας του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν ορισμένα φυτοφάγα έντομα ως «κακή υπηρεσία για το οικοσύστημα», αφαιρώντας τους τη νομική προστασία, παρά τον ζωτικό τους ρόλο στα τροφικά δίκτυα.

Το «φαινόμενο κοκτέιλ» και οι συνέπειές του

Επιπλέον, οι προτεινόμενες αλλαγές θα αγνοούσαν το «φαινόμενο κοκτέιλ» των φυτοφαρμάκων, το οποίο αναφέρεται στην ενισχυμένη βλάβη που προκαλείται όταν συνδυάζονται πολλά φυτοφάρμακα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες για τους πληθυσμούς εντόμων, καθώς ο συνδυασμένος αντίκτυπος διαφορετικών χημικών ουσιών μπορεί να είναι εκατοντάδες ή χιλιάδες φορές χειρότερος από τον αντίκτυπο των μεμονωμένων ουσιών. Επιπλέον, οι νέες κατευθυντήριες γραμμές θα περιορίσουν τις δοκιμές έκθεσης σε φυτοφάρμακα σε μόλις 48 ώρες, γεγονός που σύμφωνα με την PAN Europe δεν λαμβάνει υπόψη τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χρήσης φυτοφαρμάκων στα οικοσυστήματα.

Ώρα να δράσει η ΕΕ

Η έκθεση καλεί σε άμεση δράση για να αποτραπεί η περαιτέρω υπονόμευση της προστασίας της βιοποικιλότητας από τις νέες κατευθυντήριες γραμμές. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει αποφανθεί στο παρελθόν ότι η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να υπερισχύει της γεωργικής παραγωγής στους κανονισμούς για τα φυτοφάρμακα και η PAN Europe σχεδιάζει να αμφισβητήσει τη συνέχιση της έγκρισης της γλυφοσάτης, ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου ζιζανιοκτόνου, τον Δεκέμβριο του 2024. Αν και η PAN Europe έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την προσέγγιση της EFSA, η οργάνωση πιστεύει ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να διορθωθεί η πορεία και να αποτραπεί περαιτέρω ζημιά στα οικοσυστήματα της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη