Την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει έργα που αποσκοπούν στη βελτίωση της διαχείρισης αποβλήτων και στην ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας σχετικών υποδομών έκανε φανερή το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης «Περιβάλλοντος και Ενέργειας» για την περίοδο 2021-2025, με συνολικό προϋπολογισμό 272.800 ευρώ.

Ένας από τους κύριους στόχους της δράσης είναι η ανάπτυξη Ειδικού Σχεδίου Δράσης για την πρόληψη παραγωγής αστικών βιοαποβλήτων και τη χωριστή συλλογή τους από μεγάλους παραγωγούς, όπως οι υπεραγορές και οι επιχειρήσεις HO.RE.CA. Το σχέδιο θα ενσωματώνει μέτρα μείωσης της σπατάλης τροφίμων και ενίσχυσης της οργανικής ανακύκλωσης, ενώ θα συνοδεύεται από νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διευρυμένη ευθύνη αυτών των παραγωγών.

Παράλληλα, προγραμματίζονται δράσεις για την ενεργειακή αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου από τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής. Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθεί καταγραφή και εκτίμηση της παραγωγής βιοαερίου, καθώς και η παρουσίαση εναλλακτικών λύσεων για την ενεργειακή του αξιοποίηση, προκειμένου να διαμορφωθεί το πλαίσιο υλοποίησης σχετικών έργων σε διάφορες Περιφερειακές Ενότητες.

Σημαντική είναι επίσης η καταγραφή των αναγκών αποκατάστασης των Χώρων Υγειονομικής Ταφής, μέσα από τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τη χωρητικότητα, τη διάρκεια λειτουργίας και τις ανάγκες αποκατάστασης. Επιπλέον, θα γίνει καταγραφή των εμπλεκόμενων φορέων για τον καλύτερο συντονισμό των παρεμβάσεων.

Τέλος, η δράση περιλαμβάνει μελέτες και έργα που στοχεύουν στην προσαρμογή εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων και λυμάτων στην κλιματική ανθεκτικότητα. Λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, σχεδιάζεται η ενίσχυση των υποδομών ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις νέες απαιτήσεις βιωσιμότητας.

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΠΑ, έως τις 27 Δεκεμβρίου 2024. Η διαδικασία αξιολόγησης θα περιλαμβάνει έλεγχο πληρότητας και επιλεξιμότητας, καθώς και αξιολόγηση της σκοπιμότητας, της ωριμότητας και της διοικητικής ικανότητας των φορέων. Οι επιλεγμένες προτάσεις θα χρηματοδοτηθούν άμεσα, ενώ όσες δεν ενταχθούν λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού θα παραμείνουν επιλέξιμες για μελλοντική ένταξη, εφόσον προκύψουν νέοι πόροι.

Διαβάστε ακόμη