Οι εμβληματικές στέγες από ψευδάργυρο στο Παρίσι, που καλύπτουν πάνω από το 60% των κτιρίων της πόλης, αποτελούν σύμβολο της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της. Εισήχθησαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος ανανέωσης της πόλης υπό τον Georges-Eugène Haussmann τη Δεύτερη Αυτοκρατορία και φημίζονται για την κομψότητά τους, τη μακροχρόνια αντοχή τους και την αντίστασή τους στην φθορά. Εάν εγκατασταθούν σωστά, οι στέγες από ψευδάργυρο μπορούν να διαρκέσουν σχεδόν έναν αιώνα. Ωστόσο, αυτές οι στέγες έχουν αρχίσει να δημιουργούν προβλήματα λόγω της αύξησης των παγκόσμιων θερμοκρασιών και των συχνών καυσώνων, αναφέρει το euronews.

Κατά τη διάρκεια του καύσωνα του 2022, όταν οι θερμοκρασίες στο Παρίσι ξεπέρασαν τους 40°C, οι στέγες από ψευδάργυρο μετέτρεψαν τα διαμερίσματα των τελευταίων ορόφων σε «φούρνους». Οι κάτοικοι αναφέρουν θερμοκρασίες που φτάνουν τους 60%–70°C, καθιστώντας τους χώρους αυτούς ακατοίκητους. Παρεμβάσεις, όπως η χρήση «κουβερτών επιβίωσης» πάνω από τα παντζούρια, έχουν προσφέρει κάποια ανακούφιση, αλλά δεν αποτελούν ιδανική λύση.

Αρχιτεκτονικοί ειδικοί εξετάζουν τώρα τρόπους προσαρμογής των στεγών από ψευδάργυρο στην κλιματική αλλαγή, διατηρώντας παράλληλα την ιστορική τους αξία. Ο ειδικός στις στέγες, Luigi Avrillas, τονίζει τη σημασία της σωστής μόνωσης ώστε οι στέγες να μην λειτουργούν ως «θερμικοί βραστήρες». Χωρίς κατάλληλα μέτρα, οι ανακλαστικές ιδιότητες του ψευδάργυρου ενισχύουν τη θερμότητα, επιδεινώνοντας τη δυσφορία μέσα στα κτίρια.

Πώς θα μειωθεί η θερμοκρασία στις στέγες από ψευδάργυρο

Μια πολλά υποσχόμενη καινοτομία προέρχεται από τον αρχιτέκτονα Eytan Levy, συνιδρυτή της Roofscapes. Η λύση του περιλαμβάνει την εγκατάσταση ξύλινων πλατφορμών πάνω από τις στέγες από ψευδάργυρο για την παροχή σκιάς. Αυτές οι πλατφόρμες, υποστηριζόμενες από μεταλλικούς στύλους που συνδέονται με τα φέροντα σημεία του κτιρίου, εμποδίζουν την άμεση ηλιακή ακτινοβολία να θερμάνει το μέταλλο. Οι δοκιμές στο πρώην δημαρχείο της 14ης δημοτικής περιφέρειας του Παρισιού έδειξαν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στις 30 Ιουλίου, η θερμοκρασία στις εκτεθειμένες επιφάνειες από ψευδάργυρο έφτασε τους 67°C, ενώ στο εσωτερικό του κτιρίου καταγράφηκαν 47°C. Στις σκιασμένες περιοχές, οι αντίστοιχες θερμοκρασίες ήταν 35°C και 29°C – διαφορά έως και 17°C.

Η καινοτόμος αυτή προσέγγιση αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη εύρεσης λύσεων για την αστική υπερθέρμανση στο Παρίσι. Η αντιδήμαρχος της πόλης, Pénélope Komites, υπογραμμίζει τη σημασία της εξισορρόπησης της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς με την κατοικησιμότητα. Η μετακίνηση χιλιάδων κατοίκων δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή, γεγονός που καθιστά αναγκαία την αναβάθμιση των υπαρχουσών κατασκευών για ανθεκτικότητα στο κλίμα.

Διαβάστε ακόμη