Τα τεχνητά κύματα σε πισίνες γνωρίζουν μεγάλη ανάπτυξη παγκοσμίως, προσφέροντας σε όσους βρίσκονται μακριά από τη θάλασσα την ευκαιρία να κάνουν σερφ. Έργα όπως το DSRT Surf στην κοιλάδα Coachella της Καλιφόρνιας αναδεικνύουν τη δημοτικότητα αυτών των εγκαταστάσεων, συνδυάζοντας τεχνολογία παραγωγής κυμάτων με πολυτελείς παροχές όπως ξενοδοχεία και ιδιωτικές βίλες. Το DSRT Surf, ένα έργο αξίας 236 εκατομμυρίων δολαρίων, θα περιλαμβάνει μία λιμνοθάλασσα πέντε στρεμμάτων, όπου η προηγμένη υπολογιστική δυναμική ρευστών θα αναπαράγει τα κύματα της θάλασσας. Οι υποστηρικτές του έργου υποστηρίζουν ότι είναι περιβαλλοντικά διαχειρίσιμο, σημειώνοντας πως η λιμνοθάλασσα θα καταναλώνει μόνο το 8% του νερού που απαιτεί ένα τυπικό γήπεδο γκολφ.
Ωστόσο, το περιβαλλοντικό κόστος παραμένει υψηλό. Τα πάρκα σερφ απαιτούν τεράστιες ποσότητες νερού, ενέργειας και υλικών υψηλής εκπομπής άνθρακα, όπως το σκυρόδεμα. Οι επικριτές, μεταξύ των οποίων περιβαλλοντικές ομάδες και σερφίστες, αμφισβητούν τη βιωσιμότητα της δημιουργίας τεχνητών κυμάτων σε περιοχές με περιορισμένους υδάτινους πόρους, ιδιαίτερα καθώς εντείνονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Για παράδειγμα, προτάσεις για έργα στην κοιλάδα Coachella έχουν αντιμετωπίσει αντιδράσεις, σύμφωνα με το Bloomebrg. Ένας δικαστής σταμάτησε ένα πάρκο σερφ στη Χαβάη, επικαλούμενος ανησυχίες για την επιβάρυνση των τοπικών υδάτινων πόρων και των παράκτιων οικοσυστημάτων. Αντίστοιχα, το Coral Mountain Resort του Kelly Slater απορρίφθηκε λόγω αντιδράσεων της κοινότητας.
Πράσινες πρακτικές στα πάρκα σερφ
Για να αντιμετωπίσουν τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, ορισμένα πάρκα σερφ υιοθετούν πιο «πράσινες» πρακτικές. Το The Wave στο Μπρίστολ της Αγγλίας έχει μειώσει την κατανάλωση νερού κατά 35% και λειτουργεί αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, εξοικονομώντας σημαντικά λειτουργικά κόστη. Αντίστοιχα, το DSRT Surf σχεδιάζει να αντισταθμίσει τη χρήση νερού του, αντικαθιστώντας το γκαζόν κοντινών γηπέδων γκολφ με ανθεκτική στην ξηρασία βλάστηση, ενώ σκοπεύει να τροφοδοτήσει μερικώς τις εγκαταστάσεις του με ηλιακή ενέργεια.
Η τεχνολογία προχωρά επίσης προς την κατεύθυνση της αποδοτικότητας. Η ισπανική startup Wavegarden ανέπτυξε ένα ηλεκτρομηχανικό σύστημα που δημιουργεί κύματα χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια από έναν αναβατήρα σκι. Αυτή η τεχνολογία έχει εφαρμοστεί σε εννέα πάρκα σερφ παγκοσμίως, ενώ βρίσκονται υπό κατασκευή κι άλλα πάρκα.
Παρά τις προσπάθειες αυτές, οι προκλήσεις παραμένουν. Περίπου το 30% των επισκεπτών στα πάρκα σερφ ταξιδεύουν αεροπορικώς, αυξάνοντας τις εκπομπές άνθρακα. Επιπλέον, η μετάβαση από τα φυσικά κύματα στα τεχνητά εγείρει πολιτισμικά και ηθικά ερωτήματα σχετικά με την εμπορευματοποίηση του σερφ. Ωστόσο, για ορισμένους σερφίστες, η ευκολία και η προβλεψιμότητα των τεχνητών κυμάτων υπερτερούν αυτών των ζητημάτων, καθιστώντας τα πάρκα σερφ μια πολύτιμη συμπληρωματική εμπειρία. Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα αυτών των πάρκων εξαρτάται από την εξισορρόπηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων με την αποδοχή από την κοινότητα και τους λάτρεις του σερφ.
Διαβάστε ακόμη