Στις συνομιλίες για το κλίμα COP29 στο Μπακού, η Σιγκαπούρη παρουσίασε ένα καινοτόμο προϊόν με την ονομασία NEWBrew, μια μπύρα που παρασκευάζεται από επεξεργασμένα λύματα, ως μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών της χώρας για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Η Σιγκαπούρη, μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες του κόσμου, δεν διαθέτει φυσικές πηγές γλυκού νερού και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές νερού, την αφαλάτωση και την ανακύκλωση. Το NEWBrew παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας NEWater, μια μάρκα ανακυκλωμένων υγρών αποβλήτων, και παρήχθη για πρώτη φορά το 2018 από μια τοπική ζυθοποιία, ενώ νέες εκδόσεις θα εμφανιστούν το 2022, το 2023 και φέτος.
Η μπύρα, που σερβίρεται στο περίπτερο της Σιγκαπούρης, έχει γίνει ανάρπαστη από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο, εκπλήσσοντας πολλούς με τη μοναδική προέλευσή της, σύμφωνα με το euronews. Αν και η ιδέα της κατανάλωσης επεξεργασμένων λυμάτων μπορεί να σοκάρει κάποιους, για τους κατοίκους της Σιγκαπούρης δεν είναι κάτι καινούργιο. Η χώρα έχει διεξάγει εθνικές εκστρατείες για την ομαλοποίηση της χρήσης ανακυκλωμένου νερού, συμπεριλαμβανομένης της διάσημης εικόνας του πρώην πρωθυπουργού Goh Chok Tong να πίνει ένα μπουκάλι NEWater το 2002 για να αποδείξει την ασφάλεια και την ποιότητά του. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιεί προηγμένες μεθόδους επεξεργασίας, όπως η αντίστροφη όσμωση, προκειμένου να μετατρέψει τα λύματα σε πόσιμο νερό, το οποίο ήδη καλύπτει το 30% των αναγκών της πόλης, με στόχο την αύξηση του ποσοστού αυτού στο 55% έως το 2060.
NEWBrew: Καινοτομία στη διαχείριση νερού
Η NEWBrew είναι μια σύγχρονη pilsner με φρέσκια, ελαφριά γεύση, και ενώ η ιδέα της χρήσης επεξεργασμένων λυμάτων μπορεί να φαίνεται ασυνήθιστη, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά στη γεύση. Η μπύρα κοστίζει περίπου 7 δολάρια Σιγκαπούρης (περίπου 5 ευρώ) ανά κουτάκι όταν αγοράζεται στα σούπερ μάρκετ. Η παραγωγή της NEWBrew συμβάλλει στην αλλαγή των αντιλήψεων του κοινού σχετικά με το χρησιμοποιημένο νερό, ιδίως καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις που σχετίζονται με τη λειψυδρία.
Η χρήση ανακυκλωμένων υγρών αποβλήτων, αν και εξακολουθεί να αποτελεί αμφιλεγόμενο θέμα σε ορισμένα μέρη, κερδίζει την αποδοχή παγκοσμίως. Στο συνέδριο, ο Saroj Kumar Jha, διευθυντής του παγκόσμιου τμήματος υδάτων του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, σημείωσε ότι η στροφή προς την ονομασία «χρησιμοποιημένο νερό» αντί για «λύματα» αποτελεί μέρος της προσπάθειας να μειωθεί το στίγμα γύρω από αυτό. Καθώς η λειψυδρία γίνεται ένα πιο πιεστικό ζήτημα σε παγκόσμιο επίπεδο, τα επεξεργασμένα λύματα θεωρούνται ουσιαστική λύση και η NEWBrew χρησιμεύει ως παράδειγμα για το πώς ακόμη και κάτι τόσο αντισυμβατικό όπως η μπύρα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην αλλαγή των αντιλήψεων και στην προώθηση της βιωσιμότητας.
Πρότυπο στη διαχείριση υδάτων η Σιγκαπούρη
Στη Σιγκαπούρη, η επιτυχία της NEWBrew αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εθνικής στρατηγικής για την αύξηση της εξοικονόμησης και της ανακύκλωσης του νερού, με στόχο την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών της χώρας σε νερό, οι οποίες αναμένεται να διπλασιαστούν έως το 2065. Η χώρα έχει αναδειχθεί ως πρότυπο παγκοσμίως στη διαχείριση υδάτων, καθώς καταφέρνει να αξιοποιεί τις περιορισμένες υδάτινες πηγές της με τον πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο. Παρά το γεγονός ότι η χώρα είναι μία από τις πιο άνυδρες περιοχές του κόσμου, χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό φυσικών πηγών, αφαλάτωσης και ανακύκλωσης για να καλύψει τις ανάγκες της σε νερό. Πιο συγκεκριμένα, το ⅓ του νερού προέρχεται από φυσικές πηγές, το ⅓ από αφαλάτωση και το υπόλοιπο ⅓ από ανακύκλωση, δημιουργώντας ένα μοντέλο βιώσιμης και αποδοτικής διαχείρισης των υδάτων.
Η παραγωγή της μπύρας αποτέλεσε καταλύτη για συζητήσεις σχετικά με τη διαχείριση του νερού και την καινοτομία, καθιστώντας την ένα ξεχωριστό παράδειγμα για το πώς οι δημιουργικές λύσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν παγκόσμια περιβαλλοντικά ζητήματα.
Διαβάστε ακόμη