Συνολικά, 25 χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύονται να μην κατασκευάσουν νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα χωρίς τεχνολογίες μείωσης εκπομπών, στο πλαίσιο της επόμενης φάσης των εθνικών τους κλιματικών σχεδίων. Το Bloomberg αναφέρει πως αυτή η νέα δέσμευση παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων συνομιλιών για το κλίμα COP29, στο Μπακού.

Σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, οι χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία περιλαμβάνουν τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Ωστόσο, χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση άνθρακα, όπως η Κίνα και η Ινδία, καθώς και οι ΗΠΑ, δεν έχουν ακόμη ενταχθεί σε αυτή την πρωτοβουλία. Η ανακοίνωση έρχεται καθώς οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες χώρες πιέζουν στη σύνοδο του Αζερμπαϊτζάν για την επανεπιβεβαίωση και την υλοποίηση της περσινής συμφωνίας για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.

«Η πλειονότητα των χωρών έχει ήδη στραφεί μακριά από την ενέργεια με βάση τον άνθρακα, επιλέγοντας φθηνή, αξιόπιστη και καθαρή ενέργεια. Ωστόσο, σε παγκόσμιο επίπεδο, η χρήση του άνθρακα εξακολουθεί να αυξάνεται», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Δράση για το Κλίμα, Βόπκε Χούκστρα. «Η κατασκευή νέων μονάδων άνθρακα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την επίτευξη του στόχου της συγκράτησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5°C», πρόσθεσε.

Οι υποστηρικτές του σχεδίου σκοπεύουν να ασκήσουν πίεση σε άλλες χώρες ώστε να προβούν σε παρόμοιες δεσμεύσεις σχετικά με τη χρήση άνθρακα ενόψει της COP30 που θα πραγματοποιηθεί στη Βραζιλία τον επόμενο χρόνο.

Η χρήση του άνθρακα συνεχίζει να αυξάνεται

Παρά την αυξανόμενη πίεση για μείωση των εκπομπών και την παγκόσμια δέσμευση στην κλιματική σύνοδο της Γλασκώβης το 2021 για σταδιακή μείωση του άνθρακα, η χρήση του άνθρακα έχει αυξηθεί, φτάνοντας σε επίπεδο ρεκόρ πέρυσι. Σύμφωνα με έκθεση του Global Energy Monitor τον Απρίλιο, η παγκόσμια ικανότητα παραγωγής ενέργειας από άνθρακα αυξήθηκε κατά 2% το 2023, με την Κίνα να ευθύνεται για τα δύο τρίτα αυτής της αύξησης.

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού, οι χώρες καλούνται έως τον Φεβρουάριο να υποβάλουν νέες δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2035. Η νέα καμπάνια ζητά από τις χώρες να συμπεριλάβουν στις δεσμεύσεις τους την υπόσχεση να μην προσθέσουν νέες μονάδες άνθρακα χωρίς τεχνολογίες μείωσης εκπομπών στα ενεργειακά τους συστήματα.

Διαβάστε ακόμη