Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών και οι πλημμύρες αναμένεται να κοστίσουν στις πόλεις σε όλο τον κόσμο πάνω από 950 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2050. Σε απάντηση σε αυτή την αυξανόμενη απειλή, η Κοπεγχάγη προετοιμάζεται για να προστατευτεί από ακραία πλημμυρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από έντονες βροχοπτώσεις ή νεροποντές. Ένα σημαντικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η σήραγγα Kalvebod Brygge, η οποία εκτείνεται 1,3 χιλιόμετρα κάτω από την πόλη και έχει σχεδιαστεί για να αποθηκεύει 10.000 κυβικά μέτρα νερού κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων. Αυτή η σήραγγα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2027, θα βοηθήσει στη διαχείριση των ισχυρών βροχοπτώσεων που διαφορετικά θα μπορούσαν να υπερφορτώσουν τα συστήματα αποχέτευσης της πόλης. Η σήραγγα είναι σε θέση να αποστραγγίζει το νερό σε μόλις δέκα λεπτά, εάν χρειαστεί.
Οι νεροποντές είναι έντονα καιρικά φαινόμενα κατά τα οποία πέφτουν περισσότερα από 10 εκατοστά βροχής σε μια περιοχή 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων μέσα σε μία μόνο ώρα, οδηγώντας συχνά σε σοβαρές πλημμύρες. Τα γεγονότα αυτά γίνονται όλο και πιο συχνά σε παγκόσμιο επίπεδο, εν μέρει λόγω της κλιματικής αλλαγής. Για παράδειγμα, οι νεροποντές στο Uttarakhand τον Ιούλιο του 2024 προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές, σύμφωνα με το euronews. Στην Κοπεγχάγη, η σήραγγα Kalvebod Brygge έχει σχεδιαστεί για να διαχειρίζεται επίπεδα βροχόπτωσης που στατιστικά συμβαίνουν μία φορά κάθε 100 χρόνια, το λεγόμενο πλημμυρικό φαινόμενο «μία φορά στον αιώνα».
Η κατασκευή της σήραγγας ξεκίνησε την άνοιξη του 2020 και είναι ένα δαπανηρό έργο, αλλά οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί ακόμη υψηλότερο κόστος στο μέλλον. Για παράδειγμα, μια πλημμύρα «μία φορά στα χίλια χρόνια» το 2011, η οποία έφερε πάνω από 120 χιλιοστά βροχής σε μόλις δύο ώρες, προκάλεσε ζημιές περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Η σήραγγα Kalvebod Brygge θεωρείται προληπτικό μέτρο για την αποτροπή τέτοιων ζημιών.
Εκτός από τη σήραγγα, η Κοπεγχάγη εστιάζει επίσης στη διαχείριση των τοπικών ομβρίων υδάτων. Ένα τέτοιο έργο, το Sankt Kjelds Plads, είναι μια λύση βασισμένη στη φύση, σχεδιασμένη ως ένα γιγαντιαίο πράσινο «σφουγγάρι» για την απορρόφηση και την αποθήκευση του βρόχινου νερού, μετατρέποντας μια περιοχή που κάποτε ήταν βαριά από σκυρόδεμα σε χώρο πρασίνου. Οι προσπάθειες της Κοπεγχάγης αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την προσαρμογή στην προβλεπόμενη αύξηση των ετήσιων βροχοπτώσεων κατά 30% τον επόμενο αιώνα, καθώς και στις συχνότερες και σοβαρότερες νεροποντές.
Διαβάστε ακόμη