Στις συνομιλίες COP29 για το κλίμα στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, νέα δεδομένα αποκάλυψαν ότι οι πόλεις στην Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους παραγωγούς αερίων του θερμοκηπίου, με τη Σαγκάη να ηγείται της λίστας. Σύμφωνα με τα δεδομένα, που συνδυάζουν δορυφορικές παρατηρήσεις και τεχνητή νοημοσύνη, η Σαγκάη εξέπεμψε 256 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αερίων του θερμοκηπίου, ξεπερνώντας ολόκληρες χώρες όπως η Κολομβία και η Νορβηγία. Το Τόκιο κατέχει τη δεύτερη θέση με 250 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, ενώ άλλες μεγάλες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη και το Χιούστον, βρέθηκαν επίσης στις κορυφαίες θέσεις.

Τα δεδομένα, που συλλέχθηκαν από τον οργανισμό Climate Trace, ο οποίος ιδρύθηκε από τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Άλ Γκορ, τόνισαν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι πόλεις στην παγκόσμια ρύπανση, με κάποιες αστικές περιοχές να εκπέμπουν περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από ολόκληρες χώρες. Η έκθεση σημείωσε επίσης ότι επτά κινεζικές επαρχίες και το Τέξας είναι υπεύθυνες για την εκπομπή άνω του 1 δισεκατομμυρίου μετρικών τόνων αερίων του θερμοκηπίου η καθεμία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Spectrum News.

Η βάση δεδομένων, που καλύπτει πάνω από 9.000 αστικές περιοχές, έδειξε παγκόσμια αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου, με την παγκόσμια ρύπανση να αυξάνεται κατά 0,7% φτάνοντας τους 61,2 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους. Μεταξύ των μεγαλύτερων πηγών ρύπανσης είναι περιοχές στην περιοχή του Permian Basin στο Τέξας, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τον Γκορ ως η πιο ρυπογόνα περιοχή στον κόσμο.

Πού σημειώθηκαν μειώσεις στους ρύπους

Ενώ κάποιες χώρες, όπως η Βενεζουέλα, η Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσαν σημαντικές μειώσεις στην ρύπανση, χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, το Ιράν, η Ινδονησία και η Ρωσία είδαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις εκπομπές από το 2022 έως το 2023. Τα δεδομένα αφορούν επίσης παραδοσιακούς ρύπους του αέρα, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και το διοξείδιο του θείου, οι οποίοι απελευθερώνονται κατά την καύση ορυκτών καυσίμων και συμβάλλουν τόσο στην ατμοσφαιρική ρύπανση όσο και στην κλιματική αλλαγή.

Καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες COP29, η απογοήτευση αυξάνεται μεταξύ των ακτιβιστών για το κλίμα και των αξιωματούχων λόγω της συνεχιζόμενης επιρροής της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων στις διαπραγματεύσεις. Μια επιστολή που υπέγραψαν ειδικοί για το κλίμα και πρώην αξιωματούχοι των Η.Ε. κάλεσε σε «επείγουσα αναθεώρηση» των συνομιλιών για το κλίμα, επικρίνοντας τη δυσανάλογη επιρροή των λομπίστες των ορυκτών καυσίμων στην εκδήλωση. Παρά αυτές τις προκλήσεις, οι συνομιλίες παραμένουν μια κρίσιμη πλατφόρμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες νησιωτικές χώρες. Ωστόσο, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η παγκόσμια διαδικασία κλιματικής αλλαγής εμποδίζεται από τα συμφέροντα των ορυκτών καυσίμων και τις πετρελαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν υπερβολική επιρροή στις διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε ακόμη