Πληροφορίες σχετικά με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των διαφόρων διαιτών, και συγκεκριμένα το αποτύπωμα άνθρακα, παρέχει μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Tulane. Η παραγωγή τροφίμων είναι υπεύθυνη για το ένα τρίτο περίπου των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με το βοδινό κρέας να είναι ένας από τους κορυφαίους συντελεστές, εκπέμποντας δέκα φορές περισσότερο άνθρακα από το κοτόπουλο. Ενώ οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των διαφόρων προϊόντων διατροφής συζητούνται ευρέως, η παρούσα μελέτη, η οποία συγκρίνει το αποτύπωμα άνθρακα έξι δημοφιλών διαιτών, εστιάζει στην κατανόηση των ευρύτερων επιπτώσεων ολόκληρων διατροφικών προτύπων.
Η μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Diego Rose, αξιολόγησε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με δίαιτες όπως η vegan, η keto, η paleo, η vegetarian, η pescatarian και η omnivorous, σύμφωνα με δημοσίευμα του euronews. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν εντυπωσιακές διαφορές στον αντίκτυπο στο κλίμα. Η δίαιτα vegan, η οποία αποφεύγει όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, αποδείχθηκε η πιο βιώσιμη, δημιουργώντας μόνο 0,7 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανά 1.000 θερμίδες που καταναλώνονται. Αντίθετα, η «κετογονική δίαιτα (keto)», πλούσια σε λίπη και χαμηλή σε υδατάνθρακες, βρέθηκε να είναι η λιγότερο βιώσιμη, παράγοντας σχεδόν 3 kg διοξειδίου του άνθρακα ανά 1.000 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι η δίαιτα κέτο είναι πάνω από τέσσερις φορές πιο ρυπογόνα από τη χορτοφαγία.
Η «παλαιολιθική δίαιτα (paleo)», η οποία εξαλείφει τα δημητριακά και τα φασόλια προς όφελος των κρεάτων, των ξηρών καρπών και των λαχανικών, είχε παρόμοια υψηλό αποτύπωμα άνθρακα, 2,6 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανά 1.000 θερμίδες. Τόσο η δίαιτα keto όσο και η δίαιτα paleo είναι επικεντρωμένες στο κρέας, γεγονός που εξηγεί τις αρνητικές επιπτώσεις τους στο κλίμα. Η μελέτη σημειώνει ότι, αν και οι χορτοφαγικές δίαιτες είναι οι πιο βιώσιμες, οι άνθρωποι μπορούν ακόμα να μειώσουν σημαντικά τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις χωρίς να εγκαταλείψουν εντελώς το κρέας.
Η «χορτοφαγική (vegetarian)» και η «pescatarian διατροφή» κατατάχθηκαν ως πιο βιώσιμες από την παμφάγα διατροφή (omnivorous), η οποία περιλαμβάνει τόσο ζωικές όσο και φυτικές τροφές. Η παμφάγος δίαιτα βρίσκεται στη μέση τόσο για τη βιωσιμότητα όσο και για τη διατροφική ποιότητα. Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης ότι αν το ένα τρίτο των παμφάγων διατροφολόγων μεταπηδήσει σε χορτοφαγική διατροφή, αυτό θα είχε το ίδιο όφελος για το κλίμα με την απομάκρυνση 340 εκατομμυρίων χιλιομέτρων επιβατικών οχημάτων από τους δρόμους.
Είναι ενδιαφέρον ότι, στο πλαίσιο των παμφάγων διαιτών, όσοι ακολουθούν τη μεσογειακή δίαιτα, η οποία δίνει έμφαση στα λαχανικά και τα ψάρια, και τη δίαιτα DASH, η οποία περιορίζει την κατανάλωση κρέατος, είδαν επίσης βελτιωμένο αποτύπωμα άνθρακα και διατροφικές βαθμολογίες. Αυτό δείχνει ότι ακόμη και χωρίς την πλήρη υιοθέτηση μιας δίαιτας με βάση τα φυτά, μπορούν να αποκτηθούν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη με προσεκτικές διατροφικές επιλογές.
Διαβάστε ακόμη