Μια αξιολόγηση της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) αποκάλυψε ένα ανησυχητικό στατιστικό στοιχείο: πάνω από το ένα τρίτο των ειδών δέντρων στον κόσμο κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Η μελέτη πρόσθεσε για πρώτη φορά την πλειονότητα των ειδών δέντρων στον Κόκκινο Κατάλογο της IUCN, υποδεικνύοντας ότι τουλάχιστον 16.425 από τα 47.282 είδη που αξιολογήθηκαν απειλούνται. Αυτός ο ανησυχητικός αριθμός ξεπερνά τον συνολικό αριθμό των απειλούμενων με εξαφάνιση πτηνών, θηλαστικών, ερπετών και αμφιβίων μαζί. Τα δέντρα σε 192 χώρες κινδυνεύουν πλέον, με ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό απειλούμενων ειδών να βρίσκεται στα νησιά, όπου η αποψίλωση των δασών, η αστική ανάπτυξη, η γεωργία, τα παράσιτα και οι ασθένειες αποτελούν σημαντικές απειλές, σύμφωνα με το euronews.

Η μείωση των ειδών δέντρων θέτει σε κίνδυνο ολόκληρα οικοσυστήματα, καθώς τα δέντρα διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη δέσμευση του άνθρακα, στους κύκλους του νερού και στον σχηματισμό του εδάφους. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τις ανθρώπινες ανάγκες, καθώς πάνω από 5.000 είδη χρησιμοποιούνται για ξυλεία και περισσότερα από 2.000 για φάρμακα, τρόφιμα και καύσιμα. Η απώλεια των δέντρων επηρεάζει χιλιάδες άλλα είδη φυτών, μυκήτων και ζώων, υπογραμμίζοντας τη διασύνδεση των οικοσυστημάτων και τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη για προσπάθειες διατήρησης.

Οι εμπειρογνώμονες υπογραμμίζουν την ανάγκη για άμεση και αποτελεσματική δράση. Η Δρ Eimear Nic Lughadha από τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους του Kew, τόνισε τη σημασία αυτής της παγκόσμιας αξιολόγησης των δέντρων για την παρακίνηση πρωτοβουλιών διατήρησης. Ο Jean-Christophe Vié, γενικός διευθυντής του Fondation Franklinia, τόνισε ότι πολλές χώρες, όπως η Γκάνα, η Κολομβία, η Χιλή και η Κένυα, έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν εθνικές στρατηγικές για την προστασία των δενδρωδών ειδών τους. Ζήτησε καλύτερες πρακτικές αναδάσωσης, συνιστώντας τη συμπερίληψη ποικίλων και απειλούμενων ειδών στα προγράμματα φύτευσης για την αντιμετώπιση τόσο της κλιματικής κρίσης όσο και της κρίσης της βιοποικιλότητας.

Συνολικά, τα ευρήματα υποδεικνύουν μια σημαντική πρόκληση για τη διατήρηση, αλλά παρέχουν επίσης έναν οδικό χάρτη για στοχευμένη δράση. Η IUCN ελπίζει ότι η αξιολόγηση αυτή θα χρησιμεύσει ως κρίσιμο εργαλείο για την αναστροφή της μείωσης των ειδών δέντρων και τη διασφάλιση των ουσιαστικών οφελών που παρέχουν στα οικοσυστήματα και τις ανθρώπινες κοινωνίες.

Διαβάστε ακόμη