Η κα. Μενδώνη αναφέρθηκε στη σημασία δημιουργίας χαρτών κλιματικής τρωτότητας, οι οποίοι πρέπει να συντάσσονται με κοινά αποδεκτή μεθοδολογία, διασφαλίζοντας την επιστημονική αξιοπιστία. Ως παράδειγμα ανέφερε τη σύνταξη αντίστοιχων χαρτών κατά την πρόσφατη υποβολή της ελληνικής υποψηφιότητας για την ένταξη των Μινωικών Ανακτόρων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Η υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη πραγματοποιήσει τρεις διεθνείς συναντήσεις για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική κρίση, ενώ μοιράστηκε την πρόθεση της χώρας να συνεργαστεί με άλλες χώρες. Παράλληλα, εστίασε στη σημασία του οικολογικού προσανατολισμού του πολιτιστικού τομέα, προωθώντας βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα και ενσωματώνοντας καινοτόμες τεχνολογίες.
Συναντήσεις Μενδώνη στο περιθώριο της COP29
Στο περιθώριο της Συνόδου, η Λίνα Μενδώνη είχε συνάντηση με την πριγκίπισσα της Ιορδανίας, Dana Firas, με επίκεντρο την κλιματική προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Μεσόγειο. Συζήτησαν τη μείωση των κλιματικών επιπτώσεων, την πράσινη μετάβαση για πολιτιστικές υποδομές και την ενίσχυση φιλικών προς το περιβάλλον πολιτιστικών βιομηχανιών. Αποφασίστηκε η διοργάνωση κοινού σεμιναρίου για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η συνεργασία σε εκπαιδευτικά προγράμματα και διαφύλαξη παραδοσιακών τεχνών.
Επιπλέον, η υπουργός συναντήθηκε με τον ομόλογό της από το Αζερμπαϊτζάν, Adil Karimli, καθώς και με εκπροσώπους από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Μάλτα, ICCROM και ICESCO. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη διεύρυνση των διμερών πολιτιστικών σχέσεων, με έμφαση στη διατήρηση και ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στο ελληνικό περίπτερο της COP29 διοργανώθηκε εκδήλωση από το Υπουργείο Πολιτισμού με θέμα «Προστατεύοντας την Πολιτιστική Κληρονομιά από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής». Συμμετείχαν διεθνείς εμπειρογνώμονες και συζητήθηκαν προληπτικές δράσεις, ενσωμάτωση τοπικών πρακτικών και χρήση τεχνολογιών για τη μείωση κινδύνων. Αναδείχθηκε ως καλή πρακτική η συνεργασία των ελληνικών υπουργείων Πολιτισμού και Κλιματικής Κρίσης για την προστασία 50 αρχαιολογικών χώρων από πυρκαγιές, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας εκτίμησης κινδύνων.
Διαβάστε ακόμη