Η παραγωγή κρασιού στην Ευρώπη μειώθηκε για ακόμη μια χρονιά, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες έπληξαν τα αμπέλια στους μεγαλύτερους παραγωγούς, ενώ η ζήτηση εξασθενεί. Οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την έλλειψη νερού μετά από πρόσφατες ξηρασίες, οδήγησαν σε ασταθείς σοδειές σε όλη την περιοχή, σύμφωνα με αναφορά της Copa-Cogeca, της ομάδας που εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους αγρότες. Η παραγωγή κρασιού αναμένεται να μειωθεί σχεδόν κατά 3% το 2024, καθώς η αυξανόμενη παραγωγή στην Ιταλία και την Ισπανία δεν κατάφερε να αντισταθμίσει τις μειώσεις στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πορτογαλία.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, η βιομηχανία κρασιού της Ευρώπης αντιμετωπίζει ακραία κλιματικά φαινόμενα σε μια εποχή που η ζήτηση επίσης μειώνεται, καθώς οι νέες γενιές στρέφονται σε άλλα ποτά. Η πτώση στην κατανάλωση κρασιού, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, επηρεάζει αρνητικά τα οινοποιεία στην περιοχή και παγκοσμίως. Η Γαλλία υποχώρησε στην τρίτη θέση στην κατάταξη των κορυφαίων παραγωγών της Ευρώπης, μετά από πτώση 22% στην παραγωγή φέτος, ενώ η Ιταλία ανέκτησε την πρωτιά και η Ισπανία βρέθηκε στη δεύτερη θέση.

Δύσκολος καιρός για την παραγωγή κρασιού στη Γαλλία

«Η φετινή καμπάνια ήταν δύσκολη για τα γαλλικά αμπέλια, με ορισμένες περιοχές να αντιμετωπίζουν ξηρασία και άλλες υπερβολική υγρασία και ασθένειες», δήλωσε ο Λουντοβίκ Ρου, πρόεδρος του συνεταιρισμού οινοπαραγωγών στην Οξιτανία. Αυτό οδήγησε σε «σημαντικές διακυμάνσεις στις αποδόσεις και ορισμένοι παραγωγοί έχασαν ολόκληρη την καλλιέργειά τους». Τον περασμένο μήνα, η Γαλλία εξασφάλισε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μόνιμη απομάκρυνση ενός μέρους των αμπελώνων της, καθώς οι παραγωγοί προσπαθούν να διαχειριστούν μια δύσκολη αγορά.

Η μείωση της παραγωγής κρασιού στην Ευρώπη έρχεται σε μια περίοδο όπου η αμπελουργία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, καθώς αντιμετωπίζει προκλήσεις τόσο από την πλευρά της κλιματικής αλλαγής όσο και της οικονομικής βιωσιμότητας. Οι μικρότεροι παραγωγοί δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς και στο αυξημένο κόστος καλλιέργειας και παραγωγής. Επιπλέον, οι αλλαγές στις καταναλωτικές προτιμήσεις, με τις νέες γενιές να επιλέγουν άλλα ποτά όπως μπύρα και κοκτέιλ, ασκούν πίεση στα οινοποιεία, μειώνοντας τη συνολική ζήτηση για κρασί. Οι δυσκολίες αυτές τονίζουν την ανάγκη για νέες επενδύσεις και προσαρμογές στην παραγωγή, προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του κλάδου.

Διαβάστε ακόμη