Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το μεγαλύτερο κοράλλι στον κόσμο στα νησιά Σολομώντα, έναν εξαιρετικό οργανισμό που διαφέρει από τους κοραλλιογενείς υφάλους. Σε αντίθεση με τους υφάλους, οι οποίοι αποτελούνται από αποικίες κοραλλιών, αυτό το γιγάντιο κοράλλι είναι ένας ενιαίος οργανισμός που αποτελείται από σχεδόν ένα δισεκατομμύριο κοραλλιογενείς πολύποδες. Εκτείνεται σε πλάτος 34 μέτρα και σε ύψος πάνω από πέντε μέτρα, γεγονός που το καθιστά μεγαλύτερο από τη γαλάζια φάλαινα, το μεγαλύτερο θηλαστικό στον κόσμο. Ορατό από το διάστημα, αυτό το γιγάντιο κοράλλι, που εκτιμάται ότι είναι ηλικίας περίπου 300 ετών, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τις ιστορικές συνθήκες των ωκεανών.

Η ανακάλυψη έγινε από την ομάδα του National Geographic Pristine Seas, η οποία πραγματοποιούσε έρευνα πάνω σε σκάφος στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, σύμφωνα με το euronews. Το μεγαλοπρεπές κοράλλι, τρεις φορές μεγαλύτερο από οποιοδήποτε κοράλλι που είχε ανακαλυφθεί προηγουμένως, αρχικά θεωρήθηκε λανθασμένα ως ένας μεγάλος βράχος πριν αναγνωριστεί ως είδος «pavona clavus». Παρά το τεράστιο μέγεθός του, η τοπική κοινότητα αγνοούσε την ύπαρξή του, καθώς βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού.

Ο Enric Sala, National Geographic Explorer in Residence, υπογράμμισε τη σημασία του ευρήματος, κάνοντας λόγο για μια «σημαντική επιστημονική ανακάλυψη, όπως η εύρεση του ψηλότερου δέντρου του κόσμου». Προειδοποίησε επίσης ότι, παρά την απομακρυσμένη θέση του, το κοράλλι δεν είναι απρόσβλητο από την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις ανθρώπινες απειλές, υπογραμμίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα των προσπαθειών για τη διατήρηση των ωκεανών.

Τα νησιά του Σολομώντα είναι γνωστά για την πλούσια θαλάσσια βιοποικιλότητά τους, φιλοξενώντας πάνω από 490 είδη σκληρών και μαλακών κοραλλιών. Αυτά τα οικοσυστήματα είναι ζωτικής σημασίας για τη θαλάσσια ζωή, προσφέροντας καταφύγιο σε νεαρά ψάρια του υφάλου, καβούρια και γαρίδες. Η μεγάλη, υγιής αποικία κοραλλιών χρησιμεύει ως «φάρος ελπίδας» μπροστά στην υποβάθμιση των κοραλλιογενών υφάλων που προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών. Ο Eric Brown, επιστήμονας κοραλλιών της ομάδας Pristine Seas, τόνισε ότι οι μεγάλες αποικίες ενήλικων κοραλλιών διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην αποκατάσταση των κοραλλιογενών οικοσυστημάτων λόγω της αναπαραγωγικής τους ικανότητας.

Ωστόσο, τα κοράλλια δεν έχουν ανοσία στις απειλές που θέτουν η κλιματική αλλαγή και η ανθρώπινη δραστηριότητα. Επί του παρόντος, μόνο το 8,4% των ωκεανών της Γης προστατεύεται, καθιστώντας τις προσπάθειες για τη διατήρηση αυτών των οικοσυστημάτων ακόμη πιο επείγουσες. Το νέο μεγαλοκοράλλι των Νήσων Σολομώντος χρησιμεύει ως ζωντανό μνημείο της ιστορίας αιώνων των ωκεανών, επιβιώνοντας σε διάφορες κλιματικές συνθήκες και κρατώντας ανεκτίμητες γενετικές πληροφορίες για τις μελλοντικές γενιές.

Διαβάστε ακόμη