Πολλοί άνθρωποι αποκτούν μεγαλύτερη ενεργειακή συνείδηση σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσουν χρήματα, να μειώσουν τα απόβλητα και να ωφελήσουν τον πλανήτη. Ακολουθούν, λοιπόν,10 κοινές συνήθειες που σπαταλούν ενέργεια και απλές λύσεις για να τις αλλάξετε.

10 συνήθειες που σπαταλούν ενέργεια στο σπίτι

  1. Αναμμένα φώτα: Είναι εύκολο να ξεχνάτε να σβήνετε τα φώτα όταν φεύγετε από ένα δωμάτιο, αλλά αν το κάνετε τακτικά, θα σας κοστίσει ακριβά. Για να μειώσετε αυτή τη συνήθεια, μην ξεχνάτε να «τσεκάρετε» ότι όλα τα φώτα είναι κλειστά όταν φεύγετε από το σπίτι, ειδικά αν θα λείψετε για αρκετή ώρα.
  2. Ηλεκτρονικές συσκευές στην πρίζα: Πολλές ηλεκτρονικές συσκευές συνεχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της φόρτισης τους. Το να αποσυνδέετε τις συσκευές από την πρίζα ή να χρησιμοποιείτε μια πρίζα που μπορεί να απενεργοποιηθεί μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια και χρήματα.
  3. Ψυγείο: Με το να στέκεστε με την πόρτα του ψυγείου ανοιχτή σπαταλάτε ενέργεια και κρύο αέρα. Για να το αποφύγετε αυτό, να είστε γρήγοροι όταν ανοίγετε το ψυγείο και βεβαιωθείτε ότι η πόρτα κλείνει σωστά για να αποφύγετε τη σπατάλη.
  4. Πλένετε τα ρούχα με ζεστό νερό: Τα περισσότερα ρούχα δεν απαιτούν ζεστό νερό για να καθαρίσουν, οπότε το πλύσιμο με ζεστό ή κρύο νερό μπορεί να εξοικονομήσει σημαντική ενέργεια. Η αναμονή για ένα πλήρες φορτίο και το στέγνωμα των ρούχων στον αέρα μπορεί να μειώσει περαιτέρω την κατανάλωση ενέργειας.
  5. Μη προγραμματισμός του θερμοστάτη: Η θέρμανση και η ψύξη αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% της οικιακής κατανάλωσης ενέργειας, σύμφωνα με το www.solarqcgroup.com. Προγραμματίζοντας τον θερμοστάτη για να ρυθμίζει τις θερμοκρασίες όταν δεν είστε στο σπίτι, μπορείτε να εξοικονομήσετε σημαντικά ποσά.
  6. Ξεχνάτε να αλλάζετε τα φίλτρα αέρα: Τα βρώμικα φίλτρα αέρα κάνουν τα συστήματα να εργάζονται πιο «σκληρά», αυξάνοντας τη χρήση ενέργειας. Η τακτική αλλαγή των φίλτρων εξασφαλίζει ότι το σύστημά σας λειτουργεί αποτελεσματικά και συμβάλλει στη διατήρηση καθαρότερου αέρα.
  7. Εκτέλεση ενός μισοάδειου πλυντηρίου πιάτων: Τα πλυντήρια πιάτων εξοικονομούν νερό, αλλά μόνο όταν είναι πλήρως φορτωμένα. Η λειτουργία του πλυντηρίου πιάτων με πλήρες φορτίο μεγιστοποιεί την απόδοση, εξοικονομώντας τόσο νερό όσο και ενέργεια.
  8. Μεγάλα, ζεστά ντους: Το να ξοδεύετε επιπλέον χρόνο κάτω από ζεστό νερό μπορεί γρήγορα να προσθέσει υψηλό ενεργειακό κόστος. Η μείωση του χρόνου στο ντους και η ρύθμιση του θερμοσίφωνα σε χαμηλότερη θερμοκρασία μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα και ταυτόχρονα να ωφελήσει το δέρμα σας.
  9. Χρήση απαρχαιωμένων συσκευών: Οι παλιές συσκευές μπορεί να είναι ενεργοβόρες. Η αναβάθμιση σε νεότερα, ενεργειακά αποδοτικά μοντέλα μπορεί να απαιτεί μια αρχική επένδυση, αλλά η εξοικονόμηση ενέργειας θα αποδώσει μακροπρόθεσμα.
  10. Ανοιχτή τηλεόραση: Αφήνοντας την τηλεόραση να λειτουργεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, σπαταλάτε ενέργεια. Η χρήση ενός χρονοδιακόπτη ύπνου ή η απενεργοποίησή της πριν από τον ύπνο μπορεί να εξοικονομήσει τόσο ενέργεια όσο και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, μειώνοντας τις περιττές δαπάνες.

Με την αντιμετώπιση αυτών των συνηθειών και την πραγματοποίηση μικρών προσαρμογών, τα νοικοκυριά μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη χρήση ενέργειας και να εξοικονομήσουν χρήματα με την πάροδο του χρόνου.

Διαβάστε ακόμη