Το τοξικό νέφος καλύπτει εδώ και μέρες την ανατολική πόλη του Πακιστάν, τη Λαχόρη, καθώς η αυξανόμενη ρύπανση ωθεί τις αρχές να περιορίσουν τις δραστηριότητες και να συστήσουν επιτροπή για την επίβλεψη των προληπτικών προσπαθειών, σύμφωνα με το Reuters.

Πού είναι η Λαχόρη;

Η πρωτεύουσα της πολυπληθέστερης επαρχίας Παντζάμπ του Πακιστάν, η Λαχόρη απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ινδία και θεωρείται η πολιτιστική πρωτεύουσα της χώρας. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν μετά τη νότια πόλη-λιμάνι Καράτσι έχει πληθυσμό περίπου 13 εκατομμύρια κατοίκους και αποτελεί βασικό κόμβο για το εμπόριο, τις τράπεζες και τη βιομηχανία.

Ο ελβετικός όμιλος IQAir, ο οποίος αντλεί δεδομένα από 14 περιφερειακούς σταθμούς παρακολούθησης, χαρακτήρισε τη Λαχόρη την Τετάρτη ως την πιο μολυσμένη πόλη του κόσμου, με δείκτη ποιότητας αέρα (AQI) 1165, περισσότερο από 120 φορές τα επίπεδα που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η ρύπανση ανήλθε σε πρωτοφανή επίπεδα την Κυριακή στα περίχωρα της πόλης, με βαθμολογία 1900.

Τι προκαλεί τον τοξικό αέρα

Πολλές περιοχές της Νότιας Ασίας υποφέρουν από ρύπανση κάθε χειμώνα, καθώς ο κρύος αέρας παγιδεύει ρύπους, όπως εκπομπές, σκόνη και καπνό από την καύση σε αγροκτήματα για να καθαριστούν τα υπολείμματα των καλλιεργειών ρυζιού πριν φυτευτεί σιτάρι.

Οι αξιωματούχοι της Λαχόρης έχουν στο παρελθόν κατηγορήσει για τη ρύπανση τα κακής ποιότητας καύσιμα των οχημάτων, καθώς και την οικοδομική και βιομηχανική δραστηριότητα.

Φέτος, ωστόσο, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η επαρχιακή κυβέρνηση κατηγόρησε τον τοξικό αέρα που εισέρχεται από τη γειτονική Ινδία, όπου οι βόρειες περιοχές μάχονται επίσης με τον επικίνδυνο αέρα.

Η ινδική πρωτεύουσα Νέο Δελχί ήταν η δεύτερη πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο την Τετάρτη, με βαθμολογία 299, σύμφωνα με την IQAir.

Τι είδους περιορισμοί έχουν επιβληθεί

Η κυβέρνηση έκλεισε τα δημοτικά σχολεία, απαγόρευσε τα τρίτροχα ή τα riksa, σταμάτησε ορισμένες οικοδομικές εργασίες και είπε στους ανθρώπους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους. Έχει επίσης δημιουργήσει ένα «δωμάτιο πολέμου για το νέφος» (smog war room) για την παρακολούθηση της κατάστασης και την εποπτεία της δράσης για την καταπολέμηση της ρύπανσης.

Το Πουντζάμπ σχεδιάζει να προσεγγίσει την Ινδία μέσω του υπουργείου Εξωτερικών για συνομιλίες προκειμένου να βρεθεί μια λύση για τον τοξικό αέρα.

Διαβάστε ακόμη