Η πόλη της Βαλένθια μετρά ακόμα τις πληγές της μετά τη φονική πλημμύρα που άφησε πίσω της εκατοντάδες νεκρούς και εκτεταμένες καταστροφές. Τρεις ημέρες μετά, οι κάτοικοι της ισπανικής πόλης προσπαθούν να συνέλθουν από τον εφιάλτη, ενώ οι εικόνες της καταστροφής παραμένουν ζωντανές στη μνήμη τους. Τι σημαίνει όμως αυτή η τραγωδία για την Ελλάδα; Πόσο πιθανό είναι να αντιμετωπίσουμε ένα ανάλογο φαινόμενο στη χώρα μας;

Σύμφωνα με το Mega, ο Κώστας Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, εξηγεί ότι τέτοιες καταστάσεις δεν είναι άγνωστες για την Ελλάδα: «Έχουμε δει και στη χώρα μας αντίστοιχα φαινόμενα και πολύ πιο ισχυρά από αυτό, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την κακοκαιρία Daniel». Παρόλο που τα καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα μπορεί να είναι έντονα, δεν έχουν υπάρξει τόσο μεγάλοι αριθμοί θυμάτων. Ο κ. Λαγουβάρδος, πάντως, υπογραμμίζει ότι «ευτυχώς δεν το έχουμε δει αυτό, αλλά πάντα φοβόμαστε».

Όσον αφορά την προετοιμασία των ελληνικών πόλεων, η δυνατότητα άμυνας απέναντι σε τέτοια φαινόμενα αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού. Ο Γιώργος Πατρίκιος, επίκουρος καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αναφέρει ότι φαινόμενα όπως αποσάθρωση και λασπώδεις χειμάρροι είναι πιθανά σε περιοχές κοντά σε ορεινούς όγκους, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές στον αστικό ιστό: «Στους πρόποδες των ορεινών όγκων ενός λεκανοπεδίου θα δημιουργηθούν ραγδαία φαινόμενα και πιθανόν να έχουμε και φαινόμενα αποσάθρωσης και λασπώδεις χειμάρρους».

Η περιοχή της Μάνδρας, η οποία είχε πληγεί σοβαρά από πλημμύρες το 2017, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πόλης που χρειάζεται ενισχυμένη αντιπλημμυρική προστασία. Ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Αρμόδιος Δρίκος, δήλωσε στην εκπομπή «Εξελίξεις Τώρα» ότι μετά την καταστροφή, πραγματοποιήθηκαν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας για βροχοπτώσεις μέχρι 320 χιλιοστά. Παρά τις βελτιώσεις, παραμένουν ανησυχίες για το κατά πόσο επαρκούν αυτές οι υποδομές για εντονότερα καιρικά φαινόμενα: «Έχουμε στείλει γραπτά αιτήματα και στην περιφέρεια και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στο Υποδομών για να δούμε εάν χρειάζεται να κάνουμε κάτι ακόμα για να θωρακίσουμε την πόλη μας», εξήγησε ο δήμαρχος.

Ανησυχία επικρατεί και στους κατοίκους της Μάνδρας, όπως δήλωσε ο Γραμματέας του Δήμου, Χρήστος Ηλίας. Παρά τα έργα που έγιναν, οι κάτοικοι φοβούνται ακόμη και με μικρά καιρικά φαινόμενα. Ο κ. Ηλίας σημείωσε την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας: «Οι δημότες με το παραμικρό φαινόμενο τους διακατέχει ο φόβος. Τα έργα αυτά δεν αρκούν, πρέπει να γίνουν και περαιτέρω έργα στον ορεινό όγκο».

Πάνω από 200 οι νεκροί στη Βαλένθια

Η καταστροφή στη Βαλένθια αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη να προστατευτούν οι ελληνικές πόλεις από τις επιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων. Χωρίς επαρκή αντιπλημμυρική θωράκιση, μια παρόμοια κατάσταση θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον αστικό ιστό της Ελλάδας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών και την ασφάλεια των κατοικιών τους.

Υπενθυμίζεται πως ο αριθμός των νεκρών από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την ανατολική Ισπανία τις προηγούμενες ημέρες έχει αυξηθεί σε πάνω από 200 μόνο στην περιφέρεια της Βαλένθια, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές. Τουλάχιστον άλλοι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε άλλες περιφέρειες. Η τραγωδία είναι ήδη η χειρότερη καταστροφή που σχετίζεται με πλημμύρες στη σύγχρονη ιστορία της Ισπανίας ενώ ο αριθμός των νεκρών είναι αυτή τη στιγμή ο υψηλότερος για μία μεμονωμένη χώρα της Ευρώπης, μετά τον θάνατο 209 ανθρώπων στις πλημμύρες στη Ρουμανία το 1970.








Διαβάστε ακόμη