Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενεργειακή μετάβαση και την κλιματική αλλαγή, μιλώντας στο συνέδριο «Green Deal Greece 2024»,με τίτλο «Η Ανθεκτικότητα στο επίκεντρο της βιώσιμης ανάπτυξης και του πράσινου & ψηφιακού μετασχηματισμού» το οποίο συνδιοργανώνουν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), σε συνεργασία με το economix.gr. Η υφυπουργός τόνισε ότι οι πόροι που έχουν διατεθεί από το ΥΠΕΝ ανέρχονται σε πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτή η χρηματοδότηση υποστηρίζει πλήθος προγραμμάτων, όπως το «Εξοικονομώ», που περιλαμβάνει την αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών με πιο ενεργειακά αποδοτικές. Ωστόσο, επισήμανε ότι αυτή η δαπάνη ωφελεί περιορισμένο αριθμό δικαιούχων, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη για έναν πιο αποδοτικό σχεδιασμό στα προγράμματα. Το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ προβλέπει την ενεργειακή αναβάθμιση 409.000 κατοικιών μέχρι το 2030, με στόχο την αναβάθμιση 68.000 κατοικιών κάθε χρόνο.
Η Σδούκου τόνισε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσέγγιση στα ζητήματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, όπως οι πλημμύρες και η διαχείριση των δασών. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη σημασία της ηλεκτροκίνησης και της δικαιότερης μετάβασης από τον λιγνίτη, με στόχο την απεξάρτηση μέχρι το 2028.
«Στην Ευρώπη, επίσης, αναμένουμε τη συγκρότηση της νέας επιτροπής. Αναμένουμε μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα της Ευρώπης στο να κάνει πράξη και απτό αποτέλεσμα τις πολιτικές της εξαγγελίες. Δεν αρκεί να διαπιστώνουμε τα προβλήματα· υπάρχει μεγάλη αποβιομηχάνιση στην Ευρώπη, και πρέπει να προχωρήσουμε με γενναία και καινοτόμα μέτρα για την αντιμετώπιση και επίλυση πολλών ζητημάτων», τόνισε η κ. Σδούκου.
Συνεχίζοντας, υπογράμμισε τη σημασία των ΑΠΕ, με στόχο το 75,2% της ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030 και το 95% σε δέκα χρόνια από τώρα. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, προγραμματίζεται η εγκατάσταση 13,5 GW φωτοβολταϊκών και 8,9 GW χερσαίων αιολικών μέχρι το 2030, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη ενίσχυσης της αποθήκευσης ενέργειας, με στόχο 6 GW μέχρι το 2030.
Επιπλέον, η Σδούκου τόνισε την ανάγκη για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών όπως το βιομεθάνιο και το υδρογόνο, καθώς και για την ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, προκειμένου η χώρα να καταστεί ενεργειακός κόμβος και εξαγωγέας ενέργειας.
Κλείνοντας, υπογράμμισε τη σημασία της κοινωνικής διάστασης του ΕΣΕΚ, τονίζοντας ότι η πρόσβαση σε καθαρή, επαρκή και φθηνή ενέργεια είναι θεμελιώδης για την κοινωνική ευημερία. Το ΕΣΕΚ, ως κοινωνική συμφωνία, απαιτεί συλλογική προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής, κάνοντας τον στόχο εφικτό, αρκεί να τον υποστηρίξουν όλοι από κοινού.
Διαβάστε ακόμη