Στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα COP16 στην Κολομβία, έξι ευρωπαϊκά κράτη ανακοίνωσαν νέες οικονομικές δεσμεύσεις για το Παγκόσμιο Ταμείο-Πλαίσιο για τη Βιοποικιλότητα (GBFF), συνεισφέροντας συνολικά 200 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του euronews. H Αυστρία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ανάμεσα σε αυτούς που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση για αύξηση της οικονομικής στήριξης. Η χρηματοδότηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την αντιμετώπιση της ανησυχητικής μείωσης της παγκόσμιας βιοποικιλότητας και ακολουθεί τη σύσταση του GBFF κατά την προηγούμενη COP15 το 2022.
Το GBFF, το οποίο φιλοξενείται από το Παγκόσμιο Περιβαλλοντικό Ταμείο, αποσκοπεί στην παροχή πόρων σε χώρες και κοινότητες που εργάζονται για την προστασία και την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και των άγριων ειδών. Συγκεντρώνει οικονομικές συνεισφορές από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και φιλανθρωπικών οργανώσεων. Μέχρι τον Ιούνιο του 2024, το ταμείο είχε ήδη εγκρίνει τα πρώτα του έργα στη Βραζιλία, τα Φίτζι, τη Γκαμπόν και το Μεξικό. Για παράδειγμα, ένα έργο στο Μεξικό θα ενισχύσει τις εθνικές προστατευόμενες περιοχές, συμβάλλοντας στον φιλόδοξο στόχο του GBFF να προστατεύσει το 30% της γης και του ωκεανού του πλανήτη μέχρι το 2030.
Ποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν συνεισφέρει τα περισσότερα στο ταμείο βιοποικιλότητας
Τα κεφάλαια που έχουν δεσμευτεί από τις ευρωπαϊκές χώρες στο Παγκόσμιο Ταμείο-Πλαίσιο για τη Βιοποικιλότητα μέχρι στιγμής:
- Η Γερμανία θα συνεισφέρει 50 εκατομμύρια ευρώ στο GBFF το 2024. Πλέον της συνεισφοράς της ύψους 40 ευρώ από το 2023, η προσφορά της χώρας ανέρχεται συνολικά σε 90 εκατομμύρια ευρώ.
- Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεισφέρει 45 εκατ. λίρες (περίπου 54 εκατ. ευρώ) στο GBFF, επιπλέον της συνεισφοράς του ύψους 10 εκατ. λιρών από το 2023. Συνολικά, λοιπόν, περίπου 66 εκατ. ευρώ.
- Η Δανία συνεισφέρει 100 εκατομμύρια κορώνες Δανίας (περίπου 13,4 εκατομμύρια ευρώ) φέτος.
- Η Νορβηγία θα συνεισφέρει 150 εκατ. νορβηγικές κορώνες (περίπου 12,7 εκατ. ευρώ), με την επιφύλαξη της κοινοβουλευτικής έγκρισης.
- Η Ισπανία υποσχέθηκε 10 εκατ. ευρώ στο GBFF νωρίτερα φέτος.
- Το Λουξεμβούργο υποσχέθηκε επίσης 7 εκατ. ευρώ για το ταμείο στη Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον τον Φεβρουάριο.
- Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα συνεισφέρει 5 εκατ. ευρώ το 2024.
- Η Αυστρία συνεισφέρει 3 εκατ. ευρώ στο GBFF, εν αναμονή της τελικής εσωτερικής έγκρισης.
- Πρόσθετες υποσχέσεις από τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και το Κεμπέκ προσέθεσαν αυτή την εβδομάδα 163 εκατομμύρια δολάρια (196 εκατομμύρια ευρώ) στο ταμείο.
Παρά τη θετική αυτή δυναμική, οι ομάδες προστασίας της φύσης υποστηρίζουν ότι απαιτείται πολύ μεγαλύτερη οικονομική στήριξη. Ο Kristian Teleki, Διευθύνων Σύμβουλος της Fauna & Flora τόνισε ότι η χρηματοδότηση είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της φύσης και ότι η μη παροχή επαρκούς χρηματοδότησης θα έχει εκτεταμένες συνέπειες τόσο για τα οικοσυστήματα όσο και για τα ανθρώπινα μέσα διαβίωσης.
Το GBFF υποστηρίζει επί του παρόντος 24 αναπτυσσόμενες χώρες και έχει εγκρίνει επιπλέον 18 επιχορηγήσεις για την προετοιμασία έργων. Στόχος του ταμείου είναι το 20% των χρηματοδοτήσεών του να προέρχεται από αυτόχθονες πληθυσμούς και τοπικές κοινότητες, οι οποίες αναγνωρίζονται για τον ζωτικό τους ρόλο στις προσπάθειες διατήρησης. Η συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων είναι ζωτικής σημασίας, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι συχνά είναι οι «καλύτεροι φύλακες των φυσικών πόρων».
Διαβάστε ακόμη