Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι κουζίνες αερίου συμβάλλουν σε περίπου 40.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο στην Ευρώπη, κάτι που καταδεικνύει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Η έρευνα αυτή, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Jaume I στην Ισπανία, είναι η πρώτη που εκτιμά με ακρίβεια τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με τη ρύπανση από τις κουζίνες αερίου, συνδυάζοντας δεδομένα από υγειονομικές μελέτες με μετρήσεις διοξειδίου του αζώτου (NO2) που προέρχονται από αυτές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euronews, από τη δεκαετία του 1970 είναι γνωστοί οι κίνδυνοι του NO2, το οποίο απελευθερώνεται κατά το μαγείρεμα με κουζίνες αερίου. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι σε 14 ευρωπαϊκές χώρες, οι ρύποι που εκλύονται από αυτές, σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική ρύπανση, ξεπερνούν τα όρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Όπως δείχνει η μελέτη, σχεδόν το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών νοικοκυριών χρησιμοποιούν κουζίνες αερίου, και οι χώρες με τους περισσότερους πρόωρους θανάτους από αυτές είναι η Ιταλία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ιδιαίτερα επικίνδυνες είναι οι συνθήκες στα σπίτια με κακό αερισμό και σε αυτά όπου οι κάτοικοι μαγειρεύουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η αρνητική επίδραση που έχουν οι κουζίνες αερίου σε περιβάλλον και  κλίμα

Η ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, καθώς οι Ευρωπαίοι περνούν σχεδόν όλο το χρόνο τους σε κλειστούς χώρους, οι οποίοι σχεδιάζονται για να είναι αεροστεγείς, περιορίζοντας την εισροή καθαρού αέρα. Επιπλέον, οι κουζίνες αερίου εκπέμπουν μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, ακόμα και όταν είναι σβηστές. Μάλιστα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι πραγματικοί θάνατοι και οι περιπτώσεις άσθματος λόγω ρύπανσης ενδέχεται να είναι ακόμη υψηλότεροι, καθώς ορισμένα δεδομένα απουσιάζουν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει αυστηρές κανονιστικές ρυθμίσεις για την ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο, υπάρχουν προτάσεις για την εισαγωγή νέων κανόνων που θα περιορίσουν τις εκπομπές από τις κουζίνες αερίου και θα προωθήσουν καθαρότερες εναλλακτικές λύσεις. Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δημόσιας Υγείας καλεί την ΕΕ να προχωρήσει σε σταδιακή κατάργησή τους και να εισάγει ετικέτες στους καταναλωτές που θα ενημερώνουν για τους κινδύνους της ρύπανσης.

Διαβάστε ακόμη