Οι τρέχουσες πολιτικές για το κλίμα θα οδηγήσουν σε υπερθέρμανση του πλανήτη κατά περισσότερο από 3 βαθμούς Κελσίου (5,4 βαθμούς Φαρενάιτ) μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) την Πέμπτη (24/10), δηλαδή σε υπερδιπλάσια αύξηση από αυτή που συμφωνήθηκε πριν από σχεδόν μια δεκαετία.
Όπως αναφέρει το Reuters, η ετήσια έκθεση για το χάσμα εκπομπών, η οποία αποτιμά τις υποσχέσεις των χωρών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε σύγκριση με το τι χρειάζεται, διαπιστώνει ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3,1 βαθμούς Κελσίου (5,6 βαθμούς Κελσίου) πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα έως το 2100, εάν οι κυβερνήσεις δεν αναλάβουν μεγαλύτερη δράση για τη μείωση των εκπομπών που θερμαίνουν τον πλανήτη.
Οι κυβερνήσεις το 2015 υπέγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού και ένα ανώτατο όριο αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 C (2,7 F) για να αποτραπεί ένας καταιγισμός επικίνδυνων επιπτώσεων.
Γκουτέρες (ΟΗΕ): Θα βυθιστούμε στην κλιματική καταστροφή
«Ακροβατούμε σε ένα πλανητικό τεντωμένο σχοινί», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε ομιλία του την Πέμπτη. «Είτε οι ηγέτες θα γεφυρώσουν το χάσμα των εκπομπών, είτε θα βυθιστούμε με τα μούτρα στην κλιματική καταστροφή».
Οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξήθηκαν κατά 1,3% μεταξύ 2022 και 2023, σε νέο υψηλό επίπεδο 57,1 γιγατόνων ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα, αναφέρει η έκθεση.
Σύμφωνα με τις τρέχουσες δεσμεύσεις για τη λήψη μελλοντικών μέτρων, οι θερμοκρασίες θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται μεταξύ 2,6 C (4,7 F) και 2,8 C (5 F) μέχρι το 2100, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτό είναι σύμφωνο με τα ευρήματα των τελευταίων τριών ετών.
«Αν εξετάσουμε την πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων για το 2030, ιδίως των κρατών μελών της G20 … δεν έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο προς τους τρέχοντες κλιματικούς στόχους τους για το 2030», δήλωσε η Anne Olhoff, επικεφαλής επιστημονικός συντάκτης της έκθεσης.
Ο κόσμος έχει θερμανθεί σήμερα κατά περίπου 1,3 C (2,3 F).
Τα έθνη θα συγκεντρωθούν τον επόμενο μήνα στην ετήσια σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (COP29) στο Αζερμπαϊτζάν, όπου θα εργαστούν για να βασιστούν σε μια συμφωνία που έγινε πέρυσι για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.
Οι διαπραγματεύσεις στο Μπακού θα συμβάλουν στην ενημέρωση της επικαιροποιημένης στρατηγικής κάθε χώρας για τη μείωση των εκπομπών, γνωστής ως Εθνικά Καθορισμένη Συνεισφορά (NDC), οι οποίες πρέπει να υποβληθούν τον Φεβρουάριο του 2025.
Η έκθεση υποδεικνύει ότι τα έθνη πρέπει να δεσμευτούν συλλογικά και να εφαρμόσουν μείωση κατά 42% των ετήσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 και να φτάσουν το 57% έως το 2035 για να υπάρχει ελπίδα να αποτραπεί η αύξηση της θερμοκρασίας πέραν του 1,5 C – ένας στόχος που τώρα θεωρείται μάλλον ανέφικτος.
Διαβάστε ακόμη