Στην Ελλάδα, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κάστανων στον κόσμο, ο αγρότης Ανέστης Αλτίνης αναζητά ξηρούς καρπούς κατάλληλα για συγκομιδή. Αλλά μετά από μήνες καύσωνας και ξηρασίας, τα περισσότερα δεν έχουν ωριμάσει, ένα γνωστό πρόβλημα στο χωριό του, όπου η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 90%, αναφέρει δημοσίευμα στο Reuters.

«Δεν θυμάμαι να έχει ξανασυμβεί αυτό», δήλωσε ο Αλτίνης, παραγωγός κάστανων τρίτης γενιάς στο χωριό Κισσός στο όρος Πήλιο στην κεντρική Ελλάδα.

«Έχουμε φτάσει σχεδόν στο τέλος της περιόδου συγκομιδής και τα κάστανα παραμένουν στα δέντρα», είπε.

Η συγκομιδή κάστανου στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 15.000 τόνους το 2024 λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, το ήμισυ του μέσου όρου των τελευταίων πέντε ετών, σύμφωνα με τον Γιώργο Νάνο, καθηγητή Πομολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η Ελλάδα εξάγει το μεγαλύτερο μέρος των κάστανών της στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια, όπου χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική.

Η πτώση της παραγωγής έρχεται μετά τον θερμότερο χειμώνα και καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα και είναι το τελευταίο σημάδι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες σε όλη τη νότια Ευρώπη. Οι συνθήκες ξηρασίας στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία αποτελούν ήδη κακό οιωνό για τις αποδόσεις διαφόρων καλλιεργειών στις χώρες αυτές.

Οι παραγωγοί κάστανων στη Θεσσαλία, μια περιοχή που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της γεωργικής παραγωγής της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των κάστανων, λένε ότι ορισμένες περιοχές δεν έχουν βιώσει βροχοπτώσεις εδώ και 13 μήνες μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023, αποδεκάτισαν την περιοχή.

«Φέτος, η κατάσταση είναι τραγική», δήλωσε ο Νάνος. «Έχουμε νεκρά ή πολύ κατεστραμμένα δέντρα, με πολύ μικρή παραγωγή».

Οι συγκομιδές κερασιών, μήλων και καρυδιών έχουν επίσης πληγεί, δήλωσαν αγρότες και επιστήμονες.

Αυτό είναι ένα κακό σημάδι για την Ελλάδα, όπου τα γεωργικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν το ένα πέμπτο των συνολικών εξαγωγών της και της οποίας η οικονομία εξακολουθεί να ανακάμπτει από μια δεκαετή κρίση χρέους.

Σε πρόσφατη έκθεσή της, η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας ανέφερε ότι αναμένει αύξηση των τιμών των καλλιεργειών και των φρούτων τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής. Βλέπει ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής θα ξεπεράσει το 1% της οικονομικής παραγωγής ετησίως τα επόμενα χρόνια, από περίπου 0,2%-0,3% κατά μέσο όρο την τελευταία δεκαετία.

Για τον αγρότη Αλτίνη, το μάζεμα κάστανων με τον παππού του διαμόρφωσε την παιδική του ηλικία και προετοίμασε το μέλλον του. Όμως η πτώση της παραγωγής διώχνει τον κόσμο.

Προέτρεψε τις αρχές να βοηθήσουν με την άρδευση ή να διακινδυνεύσουν την ερημοποίηση σε ορισμένες περιοχές. «Αν δεν παράγουν κάστανα, τα χωριά θα συρρικνωθούν, το βουνό θα ερημώσει», είπε.

Διαβάστε ακόμη