Στη Γαλλία, η ρύπανση από πλαστικά αποτελεί σημαντική ανησυχία. Η χώρα παράγει τουλάχιστον 13 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια ετησίως, ενώ πολλά από αυτά δεν ανακυκλώνονται. Ένας μεγάλος αριθμός αυτών των μπουκαλιών καταλήγει στους ωκεανούς, συμβάλλοντας σε σοβαρές περιβαλλοντικές ζημιές. Παρόλο που η Γαλλία έχει ήδη θεσπίσει εκτεταμένη νομοθεσία με στόχο τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης, όπως η απαγόρευση των πλαστικών μαχαιροπήρουνων και των καλαμακίων και η επιβολή ορίων στις πλαστικές συσκευασίες για τους εμπόρους λιανικής πώλησης, τα πλαστικά μπουκάλια νερού παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αρρύθμιστα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Αμφιλεγόμενο το θέμα του εμφιαλωμένου νερού στη Γαλλία
Ο υφιστάμενος «νόμος κατά των απορριμμάτων» της Γαλλίας έχει σταδιακά καταργήσει διάφορα πλαστικά είδη μίας χρήσης, ωστόσο τα μπουκάλια νερού δεν περιλαμβάνονται. Αντ’ αυτού, πολυάριθμες πρωτοβουλίες ενθαρρύνουν τη χρήση επαναγεμιζόμενων μπουκαλιών. Πολλές πόλεις της Γαλλίας διαθέτουν προσβάσιμες βρύσες πόσιμου νερού, ενώ στο Παρίσι, τα μπαρ και τα καφέ που φέρουν το λογότυπο «L’eau de Paris» επιτρέπουν στους πελάτες να γεμίζουν τα μπουκάλια τους με νερό βρύσης δωρεάν.
Το θέμα του εμφιαλωμένου νερού είναι αμφιλεγόμενο στη Γαλλία. Πρόσφατη έρευνα της Le Monde και του Radio France αποκάλυψε ότι σχεδόν μία στις τρεις μάρκες μεταλλικού νερού υποβάλλεται σε επεξεργασίες καθαρισμού που συνήθως προορίζονται για το νερό της βρύσης. Η αποκάλυψη αυτή ακολουθεί την παραδοχή της Nestlé ότι επεξεργάζεται το νερό για μεγάλες μάρκες όπως η Perrier και η Vittel με υπεριώδες φως και φίλτρα ενεργού άνθρακα, μια πρακτική που αντιβαίνει στη γαλλική νομοθεσία που βασίζεται σε οδηγίες της ΕΕ που απαγορεύουν την απολύμανση του μεταλλικού νερού, το οποίο αναμένεται να είναι φυσικά καθαρό.
Συνολικά, η προτεινόμενη απαγόρευση των μικρών πλαστικών εμφιαλωμένου νερού αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των πλαστικών αποβλήτων στη Γαλλία. Καθώς η συζήτηση εξελίσσεται, μένει να δούμε αν οι πολιτικές διαιρέσεις θα εμποδίσουν την ψήφιση του νόμου. Ωστόσο, η ισχυρή δημόσια υποστήριξη για τη μείωση της κατανάλωσης πλαστικού υποδηλώνει την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά ζητήματα και την επιθυμία για βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις.
Διαβάστε ακόμη