Η Γαλλία προσπαθεί ενεργά να μειώσει τη χρήση πλαστικού και μια νέα πρόταση αποσκοπεί στην ενίσχυση των υφιστάμενων προσπαθειών με την απαγόρευση των μικρών πλαστικών μπουκαλιών εμφιαλωμένου νερού. Ο Γάλλος πολιτικός Πιερ Καζνέβ (Pierre Cazeneuve), ο οποίος ανήκει στο κόμμα της Αναγέννησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, εισήγαγε νόμο που θα μπορούσε να βάλει τέλος στα μπουκάλια που είναι μικρότερα από 500 ml, χαρακτηρίζοντας τα μικρότερα μεγέθη – 330 ml, 250 ml και 170 ml – ως «εντελώς παράλογα». Ο Καζνέβ δίνει έμφαση στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, σημειώνοντας ότι αυτά τα μικρά μπουκάλια περιέχουν 20-25 γραμμάρια πλαστικού, αλλά παρέχουν μόνο τρεις με τέσσερις γουλιές νερού, σύμφωνα με δημοσίευμα στο euronews.

Για να γίνει πραγματικότητα αυτός ο προτεινόμενος νόμος, πρέπει να περάσει από διάφορα νομοθετικά στάδια, συμπεριλαμβανομένων των συζητήσεων στο κοινοβούλιο και της εξασφάλισης της πλειοψηφικής υποστήριξης των βουλευτών. Ωστόσο, το σημερινό πολιτικό κλίμα περιπλέκει αυτή τη διαδικασία, καθώς η γαλλική κυβέρνηση είναι βαθιά διχασμένη, χωρίς κανένα κόμμα να διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή, γεγονός που καθιστά αβέβαιη την ψήφιση του νομοσχεδίου. Το κοινό αίσθημα φαίνεται να ευνοεί την απαγόρευση, καθώς μια πρόσφατη δημοσκόπηση της OpinionWay για τις φιλανθρωπικές οργανώσεις Zero Waste France και No Plastic in My Sea έδειξε ότι περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων υποστηρίζουν ένα τέτοιο μέτρο. Αυτή η δημόσια υποστήριξη θα μπορούσε να επηρεάσει τους νομοθέτες καθώς οι συζητήσεις προχωρούν.

Στη Γαλλία, η ρύπανση από πλαστικά αποτελεί σημαντική ανησυχία. Η χώρα παράγει τουλάχιστον 13 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια ετησίως, ενώ πολλά από αυτά δεν ανακυκλώνονται. Ένας μεγάλος αριθμός αυτών των μπουκαλιών καταλήγει στους ωκεανούς, συμβάλλοντας σε σοβαρές περιβαλλοντικές ζημιές. Παρόλο που η Γαλλία έχει ήδη θεσπίσει εκτεταμένη νομοθεσία με στόχο τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης, όπως η απαγόρευση των πλαστικών μαχαιροπήρουνων και των καλαμακίων και η επιβολή ορίων στις πλαστικές συσκευασίες για τους εμπόρους λιανικής πώλησης, τα πλαστικά μπουκάλια νερού παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αρρύθμιστα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Αμφιλεγόμενο το θέμα του εμφιαλωμένου νερού στη Γαλλία

Ο υφιστάμενος «νόμος κατά των απορριμμάτων» της Γαλλίας έχει σταδιακά καταργήσει διάφορα πλαστικά είδη μίας χρήσης, ωστόσο τα μπουκάλια νερού δεν περιλαμβάνονται. Αντ’ αυτού, πολυάριθμες πρωτοβουλίες ενθαρρύνουν τη χρήση επαναγεμιζόμενων μπουκαλιών. Πολλές πόλεις της Γαλλίας διαθέτουν προσβάσιμες βρύσες πόσιμου νερού, ενώ στο Παρίσι, τα μπαρ και τα καφέ που φέρουν το λογότυπο «L’eau de Paris» επιτρέπουν στους πελάτες να γεμίζουν τα μπουκάλια τους με νερό βρύσης δωρεάν.

Το θέμα του εμφιαλωμένου νερού είναι αμφιλεγόμενο στη Γαλλία. Πρόσφατη έρευνα της Le Monde και του Radio France αποκάλυψε ότι σχεδόν μία στις τρεις μάρκες μεταλλικού νερού υποβάλλεται σε επεξεργασίες καθαρισμού που συνήθως προορίζονται για το νερό της βρύσης. Η αποκάλυψη αυτή ακολουθεί την παραδοχή της Nestlé ότι επεξεργάζεται το νερό για μεγάλες μάρκες όπως η Perrier και η Vittel με υπεριώδες φως και φίλτρα ενεργού άνθρακα, μια πρακτική που αντιβαίνει στη γαλλική νομοθεσία που βασίζεται σε οδηγίες της ΕΕ που απαγορεύουν την απολύμανση του μεταλλικού νερού, το οποίο αναμένεται να είναι φυσικά καθαρό.

Συνολικά, η προτεινόμενη απαγόρευση των μικρών πλαστικών εμφιαλωμένου νερού αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των πλαστικών αποβλήτων στη Γαλλία. Καθώς η συζήτηση εξελίσσεται, μένει να δούμε αν οι πολιτικές διαιρέσεις θα εμποδίσουν την ψήφιση του νόμου. Ωστόσο, η ισχυρή δημόσια υποστήριξη για τη μείωση της κατανάλωσης πλαστικού υποδηλώνει την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά ζητήματα και την επιθυμία για βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις.

Διαβάστε ακόμη